Στην Αθήνα στις 28 και 29 Οκτωβρίου η Μέρκελ – Τι θα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Petite Perle 300×250

Αναλυτικά το πρόγραμμά της και η ατζέντα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό – Επισκέπτεται για τελευταία φορά την χώρα μας ως καγκελάριος της Γερμανίας – Γεύμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 28, κοινή συνέντευξη Τύπου στις 29 – Το παρασκήνιο της πρόσκλησης

Την Αθήνα θα επισκεφθεί, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά και από την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Όπως είπε η ίδια, είναι «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» η επίσκεψη της καγκελαρίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Το πρόγραμμα της Μέρκελ

Η κυρία Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων, η κυρία Ντέμερ αναφέρθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχετικά με την δευτερογενή μετανάστευση, τόνισε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

kagkelaria-anakoinosi

Το παρασκήνιο της πρόσκλησης

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Στην Σύνοδο Κορυφής, η «σιδηρά κυρία» της ΕΕ στο περιθώριο των συζητήσεων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους της για αρκετά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η απερχόμενη καγκελάριος μάλιστα είχε και τετ α τετ σε θετικό κλίμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μία συζήτηση που όπως απέδειξαν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, «διεκόπη» σε χαλαρή διάθεση και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Στις εν λόγω  επαφές, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα, την οποία και η Μέρκελ εξ αρχής αποδέχθηκε.

macron-merkel-mitsotakis-51

www.protothema.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ