Γιάννης Οικονόμου: «H Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της»

Petite Perle 300×250

O Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη, την Κυριακή (24/10), στο ethnos.gr. Αναλυτικά:

«O δρόμος που επέλεξε να βαδίσει η Τουρκία είναι ατελέσφορος», σημειώνει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται στα εθνικά θέματα και σημειώνει πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της».

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω στην πορεία προόδου της χώρας», προσθέτοντας, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξουν ασύνετες πολιτικές που θα υποσκάπτουν τα δημόσια οικονομικά. Όσον αφορά στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά πιο εμφατικά από όλους ο κ. Τσίπρας ασκούν μια αντιπολίτευση με χαρακτηριστικά του περασμένου αιώνα». Για να προσθέσει «αντί να ανανεώσει την ρητορική του αναμασά κλισέ».

Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία επιστρέφει σε μια ρητορική υψηλών τόνων και συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα, μετά από τις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία;

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, εφαρμόζει μια ενεργητική και πολυεπίπεδη διπλωματία, η οποία αποδίδει καρπούς.Οι γεωστρατηγικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής μας, ενίσχυσαν την αμυντική ικανότητα και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πεδίο. Η Ελλάδα είναι, πια, ρυθμιστικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, πρωταγωνιστούμε στην εμπέδωση και εμβάθυνση δικτύων συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου που σέβονται το διεθνές δίκαιο και έχουν ειρηνόφιλο προσανατολισμό. Η Τουρκία έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλες ατραπούς. Θεωρούμε ότι ο δρόμος που επέλεξε να βαδίσει είναι ατελέσφορος. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία γεωστρατηγικής και διπλωματικής αναβάθμισής της. Εργαζόμαστε συνετά και με συνέπεια και σύντομα θα εκδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες μας».

Η Κυβέρνηση μιλά για «μέρισμα ανάπτυξης» στους πολίτες μετά από τα θετικά μηνύματα στο πεδίο της οικονομίας. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης; Να αναμένουν «εκπλήξεις» οι χαμηλοσυνταξιούχοι ;

«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμούς εντυπωσιακούς για χώρα του δυτικού κόσμου. Ο οικονομικός μας σχεδιασμός αποδίδει. Αυτό έχει αποτέλεσμα στην ουσιαστική και με διάρκεια ενίσχυση της κοινωνίας και κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Μιλάω για όσους ήταν άνεργοι και βρίσκουν εργασία, μισθό και ασφάλιση, για όσους βρίσκονται εντός συγκεκριμένων ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και για εκείνους που τα βάρη της υπερφορολόγησης και των υπερβολικών εισφορών, τους καθιστούσαν την προηγούμενη περίοδο εγκλωβισμένους σε έναν φαύλο κύκλο ατομικής υπερχρέωσης. Η πολιτική μας έχει ως αρχή της τον ανθρωπισμό: δημιουργούμε για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν πίσω στην πορεία προόδου της χώρας. Δεν δικαιούμαστε, όμως, να υποθηκεύσουμε το μέλλον της πατρίδας και των νέων με ασύνετες και ασύγγνωστες πολιτικές, οι οποίες θα υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και θα υποσκάπτουν τα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα έχει μια Κυβέρνηση με αληθινή συναίσθηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά παράλληλα υπεύθυνη».

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα, ωστόσο οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας το χειμώνα. Εξετάζετε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για να επιταχυνθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί ;

«Για να βάλουμε το ζήτημα σε σωστή βάση, πρέπει να εστιάσουμε στο ποσοστό ανοσίας που έχουμε κατακτήσει. Έχουμε λάβει, από την αρχή της πανδημίας, μια πλειάδα μέτρων που έφεραν την Ελλάδα σε θέση τέτοια, που επιτρέπει τη σταδιακή αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της. Αυτό δεν έγινε δια μαγείας. Παρά τις γκρίνιες και το εμπόριο φόβου του κ. Τσίπρα, σχολεία και πανεπιστήμια, που είναι μαζικοί χώροι, λειτουργούν πλήρως, με μέτρα υγειονομικής προστασίας. Τα ίδια και στην εστίαση. Θα θέλαμε να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας στη χώρα και άλλο. Παλεύουμε για αυτό. Το πρόγραμμα ελευθερία βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεργεία εμβολιασμού εκτελούν κατά τόπους επισκέψεις παντού στη χώρα, ενημερωτικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται και θα συνεχιστούν, η τρίτη δόση ξεκίνησε και επεκτείνεται. Από την άλλη πλευρά δεν είμαστε μια πατερναλιστική κυβέρνηση. Θα προστατέψουμε με μεγαλύτερη ένταση τους ανθρώπους που δείχνουν υπευθυνότητα, με κάθε δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα, τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουμε, δεν αποσκοπούν στην τιμωρία των ανεμβολίαστων, αλλά στην προστασία της υγείας τους γιατί κινδυνεύουν και φυσικά στην προστασία της κοινωνίας γενικότερα».

Είναι εφικτή η συγκρότηση ενός «μετώπου» του ευρωπαϊκού Νότου για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ;

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή συνεργασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται στις πρωτοβουλίες συνεργασίας. Οι χώρες της Μεσογείου έχουν αρκετά κοινό προφίλ, οπότε και κοινά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, οι αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις έχουν μεταβάλει το τοπίο. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, που η ανταπόκριση σε αυτές απαιτεί πόρους και περιθώρια ευελιξίας. Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται για να υπηρετούν το δημόσιο αγαθό και τον άνθρωπο. Η πολιτική και η οικονομία στον 21ο αιώνα, στην Ευρώπη ιδίως, δεν μπορεί να είναι αυτοαναφορικές. Επιβάλλεται να έχουν αντίκρισμα στον άνθρωπο, ατομικά και ως μέλος της κοινωνίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων (πανδημία, οικονομία, εξεταστική για τη χρηματοδότηση μέσων ενημέρωσης). Πως απαντάτε στα «πυρά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά πιο εμφατικά από όλους ο κ. Τσίπρας ασκούν μια αντιπολίτευση με χαρακτηριστικά του περασμένου αιώνα. Με παρωχημένα ερμηνευτικά εργαλεία. Αδυνατούν να καταλάβουν και να αναλύσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε μια χρονοκάψουλα και παρατηρεί την πραγματικότητα εξ αποστάσεως, μέσα από παραμορφωτικά πρίσματα. Η κοινωνία το αντιλαμβάνεται αυτό. Καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντά πειστικά σε κανένα ζήτημα του σήμερα και του αύριο. Δείτε την εικόνα σε σχέση με αυτά που με ρωτήσατε. Αντί να ανανεώσει την ρητορική του, αναμασά κλισέ. Αντί να σταθεί αυτοκριτικά απέναντι στα όσα έκανε ή δεν έκανε, υπερασπίζεται και αναπαραγάγει ψέματα. Αντί να προσαρμοστεί στα διακυβεύματα της εποχής, σκιαμαχεί με φαντασιώσεις και αυταπάτες. Αντί να απαντήσει με μελετημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις στις ανησυχίες της κοινωνίας, υπεραπλουστεύει και θεωρητικολογεί φλύαρα, αγνοώντας ότι ένα δράμι πράξης είναι πολυτιμότερο από έναν τόνο θεωρίας. Αυτός ήταν πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αλλάζει»».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ