Ηράκλειο: Ανατροπή με το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα – Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και εκκλησίες

Petite Perle 300×250

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο ΦΕΚ, το οποίο έχει πολλές αλλαγές τόσο στην… εμφάνιση όσο και στη φιλοσοφία του.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο αντιπρόεδρος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Από το εν λόγω μέτρο, απαλλάσσονται όσοι έχουν προβλήματα υγείας αλλά και τα παιδιά κάτω των 4 ετών. 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης, καταργείται ο αριθμός των πιστών που επιτρέπονται εντός των Ιερών Ναών ενώ πλέον παύει να ισχύει και ο μέγιστος αριθμός των 300 ατόμων στους γάμους.

Όποιος ταξιδεύει, ανεξαρτήτου μέσου, από νομό σε νομό αν δεν είναι εμβολιασμένος ή νοσήσας, πρέπει να έχει κάνει rapid test ενώ τα παιδιά 4 έως 11 ετών, μπορούν να κάνουν self test.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η μεγάλη αλλαγή σημειώνεται στο σούπερ μάρκετ και στο λιανεμπόριο, όπου πλέον δεν ισχύουν τα τετραγωνικά μέτρα. Αντιθέτως, η μόνη απαίτηση είναι να απολυμαίνουν τα καρότσια.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, τα καταστήματα για μανικιούρ – πεντικιούρ, δεν ισχύουν τα ραντεβού, τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και ο ελάχιστος αριθμός πελάτων. Επίσης, επαναλειτουργούν τα καταστήματα για τατουάζ και οι υπηρεσίες piercing.

«Η Κρήτη είναι στο καλύτερο επίπεδο»

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κρήτη αυτή τη στιγμή, είναι στο καλύτερο επίπεδο, από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψης. «Το Λασίθι βρίσκεται στο 61%, το Ηράκλειο τα Χανιά στο 55+% και το Ρέθυμνο στο 54%. Μάλιστα ο δείκτης θετικότητας στο Ρέθυμνο, βρίσκεται στο 0,18, πολύ χαμηλά».

Πρόσθεσε δε, πως πέρσι ήταν από τις καλύτερες Περιφέρεις ωστόσο φέτος παρουσιάστηκαν «εμπόδια». «Οι άμεσες ενέργειες, η άριστη συνεργασία, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι δράσεις που κάναμε. Βγήκαμε στο δρόμο, έγιναν χιλιάδες δράσεις, κάναμε παρουσιάσεις για τον εμβολιασμό. Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έλυσαν όλες τις απορίες των πολιτών».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης οι δράσεις που αφορούν την υγείας δεν σταμάτησαν ποτέ, αντιθέτως αν δεν «χτυπούσε» ο Εγκέλαδος, σε αυτές θα εντασσόταν και τα σχολεία. «Θα συνεχίσουμε και στη Δευτεροβάθμια. Θα συνεχίσουμε τις ενημερωτικές δράσεις. Φέτος έχει φύγει η εστίαση από τις απολυμάνσεις και μιλάμε για αερισμό χώρου. Τέτοιες παρεμβάσεις ενημερωτικές θα κάνουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε πως αν καταφέρουμε και τηρήσουμε τα μέτρα πρόληψης, προφυλασσόμαστε παράλληλα και από τη γρίπη. «Έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για τον εμβολιασμό, έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση. Πρέπει και εδώ οι πολίτες να καταλάβουν ότι είναι ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα τους, για να μην έχουμε αυτό το κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού. Όσο προφυλασσόμαστε, βαδίζουμε σε ένα ασφαλές χειμώνα».

creta24.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ