Εσπερινός στον Άγιο Δημήτριο στις Γωνιές Μαλεβιζίου (φώτο-βίντεο)

Petite Perle 300×250

Σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου το βράδι τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στις Γωνιές Μαλεβιζίου προς τιμήν του πολιούχου του χωριού Μεγαλομάρτυρα Άγιου Δημητρίου.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν με κατάνυξη τον Εσπερινό και την ευλόγηση των Άρτων, προεξάρχοντας του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιου Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Το παρών έδωσε και ο εφημέριος της Τυλίσου πατήρ Γεώργιος Μαλλιωτάκης, τους οποίους ευχαρίστησε ο εφημέριος των Γωνιών πατήρ Χρήστος Πυτηρίνης, όπως και τους επιτρόπους και όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν στον καλλωπισμό τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Οι επίτροποι Μανώλης Κοτσιφός και Ανδρέας Παντερής

Στο λόγο του ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης αναφέρθηκε στη δύναμη που έχει η προσευχή για τον κάθε άνθρωπο , αρκεί να είναι αληθινή και να γίνεται συνεχώς, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη μας στο Θεό.

Μεταξύ των πιστών παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου Γρηγόρης Περυσινάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γωνιών Βασίλης Νάθενας και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Γιάννης Βάμβουκας.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γρηγόρης Περυσινάκης, Βασίλης Νάθενας, Σωκράτης Φθενός και Γιάννης Βάμβουκας

Στο τέλος του Εσπερινού έγινε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς για την ενίσχυση της ενορίας, όπου δύο τυχεροί κέρδισαν ένα αρνί και ένα γουρουνόπουλο.

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι' αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.

Σχημάτισε ένα κύκλο νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, οι ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, που παρεπιδημούσε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Δημήτριος του απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Ο Μαξιμιανός εξοργισμένος από τη θαρραλέα στάση του αξιωματικού του διέταξε να τον φυλακίσουν.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους μαθητές του Δημητρίου, ο Νέστωρας, παρουσιάστηκε στο στάδιο της Θεσσαλονίκης, όπου ο Μαξιμιανός διοργάνωνε αθλητικούς αγώνες και ζήτησε να αγωνιστεί εξ ονόματος των χριστιανών με τον θηριώδη και ακατανίκητο παλαιστή Λυαίο, ειδωλολάτρη καταγόμενο από το Σίρμιο της Πανονίας (σημερινή Μητροβίτσα Σερβίας). Με την πεποίθηση ότι έχει τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Νέστωρας μπήκε στην παλαίστρα και όχι μόνο νίκησε τον Λυαίο, αλλά τον σκότωσε, όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Οργισμένος ο Μαξιμιλιανός από την ήττα του εκλεκτού του, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Νέστωρα και τη θανάτωση του Δημητρίου με λογχισμούς. Ο Δημήτριος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε περίβλεπτος ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του ανάβλυζε μύρο, εξού και η ονομασία Μυροβλήτης.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ