Γιώργος Μαρκογιαννάκης: Η "πράξη εφαρμογής" Γαζίου

Petite Perle 300×250

Άρθρο του Γιώργου Μαρκογιαννάκη, τέως Δημάρχου Γαζίου

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις καλύτερες περιοχές της Κρήτης.

Η περιοχή του Γαζίου ήταν και παραμένει, σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών.

Το ''αναπτυξιακό άρωμα'' του τόπου μας προσέλκυσεχιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι διάλεξαντην ευρύτερη περιοχήγια την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή για κατοικία τους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η περιοχή του Γαζίουνα είναι-μετά το 1980- και επί τρείς δεκαετίεςη πρώτη στην Ελλάδασε ρυθμούς οικιστικής και ανθρωπογεωγραφικής ανάπτυξης, αλλά με άναρχη δόμηση της περιοχήςαφού δεν υπήρχαν ολοκληρωμένα πολεοδομικά σχέδια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε (από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από την Νομαρχία Ηρακλείου) η διαδικασία ανάθεσης των πολεοδομικών μελετών.

Παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών τα πολεοδομικά σχέδια κολλούσαν στις γραφειοκρατικές διαδικασίεςκαι όχι μόνο…

Πολλοί ήταν αυτοί πουγια ιδιοτελείς ή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, δεν έβλεπαν με καλό μάτι την αλματώδηανάπτυξη της περιοχής μας.

Όμως μετά απότις διαχρονικέςκαι επίπονες προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών και των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου μας καθώς και μετην αγαστή συνεργασία των μελετητών, είχαμε πρόσφατα την κύρωση της πράξης εφαρμογής στην Αγία Μαρίνα, ενώ είναι σε διαδικασία ανάρτησης και η ''πράξη εφαρμογής''του Γαζίου.

Τι σημαίνει "πράξη εφαρμογής" ενός  πολεοδομικού σχεδίου.

Η "πράξη Εφαρμογής" είναι η τελική φάση στην διαδικασία ολοκλήρωσης ενός πολεοδομικού σχεδίου.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί:

  1. H κτηματογράφηση της υπό πολεοδόμηση περιοχής, προκειμένου να αποτυπωθούν και να δηλωθούν σωστά οι ιδιοκτησίες.
  2. Η πολεοδομική μελέτη όπου με βάση το σχεδιασμό προτείνονται, τα Οικοδομικά Τετράγωνα(ΟΤ), οι Κοινωφελείς (ΚΦ) οι Κοινόχρηστοι χώροι(ΚΧ), οι δρόμοι κλπ.

Η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης, υποδεικνύει τα μέρη τα οποία αφαιρούνται από κάθε ιδιοκτησία της περιοχής ως ''εισφορά γης'', η οποία υπολογίζεται ανάλογα με την έκταση του κάθε οικοπέδου.

Με βάση την ''εισφορά γης''γίνονται οι δρόμοι οι ΚΧ και ΚΦ χώροι,αλλά και η ενδεχόμενη μεταφορά σε άλλαΟΤ των ιδιοκτησιώνεπί των οποίων προβλέπετε να γίνουνοι αναφερόμενες χρήσεις.

Επίσης, κατά την πράξη εφαρμογής γίνεται και ο υπολογισμός της "εισφοράς σε χρήμα" που βαρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους κατασκευής των αναγκαίων κοινόχρηστων έργων.

Η''εισφορά σε χρήμα'' αρχίζει να υπολογίζετεμετά την κύρωση της πράξης εφαρμογήςκαι με βάση την αντικειμενική αξία της τελικής έκτασης του ακινήτου(που έχει απομείνει μετά την εισφορά σε γη) και εξοφλείτε σε ρυθμιζόμενες από το νόμο δόσεις.

Σε κάθε στάδιο της πολεοδομικής μελέτηςπροβλέπεται από το νόμο να γίνονται οι σχετικές αναρτήσεις, προκειμένου να λάβουν γνώση οι ιδιοκτήτες των ακινήτωνγια να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις.

Ακολουθεί η "κύρωση της πράξης εφαρμογής" και η μεταγραφή της στο υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου.

Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να προχωρούν στις τυπικές διαδικασίες για την έκδοση πολεοδομικών αδειών.

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, έφτασε η ώρα για να μπει μια τάξη στα οικιστικά θέματα του Γαζίου που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή αλλά και στο στελεχιακό προσωπικό του Δήμου, για όλη αυτή την προσπάθεια και τις θετικές εξελίξεις.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ