Χανιά | Από εδώ στέρεψε το νερό στον Κουρνά – Θέλουν να φράξουν την οπή την επόμενη εβδομάδα | Videos

Petite Perle 300×250

Διαστάσεις περίπου 0,25 επί 0,35 μέτρα έχει η τρύπα, από την οποία διέφυγε το νερό στη λίμνη του Κουρνά και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει απόπειρα να κλείσει, με τη χρήση – πιθανότατα – τσιμέντου, ως ένα πρώτο βήμα αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, που μπορεί να στερήσει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από περιοχές που τα έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Σε σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δημαρχείο Αποκορώνου, αποφασίστηκε να κάνει ο Δήμος Αποκορώνου το παραπάνω βήμα με το… τσιμέντο, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης θα αναλάβει να αναθέσει μελέτη που θα δείξει την πλήρη εικόνα του φαινομένου και θα προτείνει μεγαλύτερες παρεμβάσεις, αν αυτές χρειαστούν.

"Αν και δεν έχει ευθύνη ο Δήμος Αποκορώνου, αναλαμβάνει άμεσα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, να κάνει μια μικρής κλίμακας παρέμβαση, σύμφωνα με τις υποδείξεις των γεωλόγων, ώστε να κλείσει την οπή αυτή", δήλωσε ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης. "Η λίμνη του Κουρνά είναι σημείο αναφοράς για όλη την Κρήτη. Η λίμνη, χάρη και στο φράγμα αποθηκεύει νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση από τους ΤΟΕΒ αλλά δίνει νερό και στο Ρέθυμνο. Αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί, θα υπολειπόμαστε περίπου 4.500.000 κ.μ. νερού το καλοκαίρι. Και ο σκοπός της σύσκεψης ήταν ακριβώς για να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της άμεσης παρέμβασης. Γι' αυτό, τα μέτρα θα υλοποιηθούν. Θα στεγανώσουμε την οπή, όπως συναποφασίστηκε στη σύσκεψη, πράγμα που θα μας βοηθήσει και να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα και σε κάποιο άλλο σημείο", ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου.

Καλογερής: Τόσα εκατομμύρια ξοδεύουμε για δεξαμενές και φράγματα, δεν γίνεται να χάνουμε νερό από τέτοια φαινόμενα

"Θα χάσουμε 4-5 μέτρα στάθμης νερού από μια φυσική αστοχία και δεν έχουμε τέτοια πολυτέλεια", δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. "Το φαινόμενο για την ώρα είναι ελεγχόμενο και θα γίνει μια έμφραξη στο σημείο. Το επόμενο όμως διάστημα θα αναθέσουμε μια μελέτη που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση για να έχουμε πλήρη εικόνα και κυρίως να δούμε αν μπορεί το ίδιο να συμβεί και σε άλλα σημεία, ώστε έγκαιρα να επέμβουμε, αν χρειαστεί".

Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Απαιτούνται εγκρίσεις

"Το ευτύχημα είναι ότι το ίδιο το σώμα της λίμνης δεν επηρεάζεται. Η υπηρεσία μας και ο ΟΑΚ μετράμε καθημερινά τη στάθμη και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, αλλά στον αύλακα και το φράγμα στη βόρεια μεριά της λίμνης το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με μια προσωρινή στεγάνωση, που όμως θα πρέπει να τύχει έγκρισης της ΕΑΓΜΕ και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας", δήλωσε η Αγγελική Μαρτίνου, προϊσταμένη Δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Στον Δήμο Αποκορώνου πάντως υποστηρίζουν ότι είναι μια έκτακτη περίσταση και γι΄ αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χρονοτριβές.

Η οπή από την οποία φέρεται να διέφυγε το νερό

Κατερίνα Παυλάκη: Η λίμνη Κουρνά… δεν είναι λίμνη

Η γεωλόγος και καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Κατερίνα Παυλάκη, η οποία επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, εξήγησε ότι στον Κουρνά το υπέδαφος έχει σπηλαιώσεις, καθώς ο ασβεστόλιθος διαβρώνεται και πως αυτό που συνέβη είναι απολύτως φυσιολογικό, αν και δυσάρεστο. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό που αποκαλούμε ως λίμνη Κουρνά, με επιστημονικούς όρους δεν θεωρείται λίμνη:

"Έρευνα του Παύλου Παυλάκη και συνεργατών έδειξε ότι δεν είναι λίμνη αυτό που ξέρουμε. Είναι η αποκάλυψη ενός υπόγειου καρστικού υδροφορέα. Τέτοιοι σχηματισμοί συνδέονται με διαβρώσεις των πετρωμάτων και κοιλοτήτων όπως η καταβόθρα που δημιουργήθηκε τώρα", ανέφερε η κα Παυλάκη.

Δεν στέρεψε όλη η λίμνη, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλες οπές

"Η λίμνη διαχωρίζεται με έναν μικρό ισθμό από τον λεγόμενο αύλακα, που καταλήγει σε ένα φράγμα", ανέφερε ο Γιάννης Μιχαλάκης, προϊστάμενος περιφερειακής μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. "Το φαινόμενο εντοπίστηκε εντός του αύλακα και όχι εντός της λίμνης και αυτό που κοιτάμε είναι να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί σε μια πλήρωση (γέμισμα) αυτό το έγκοιλο. Από την εικόνα που θα έχουμε κατά την πλήρωσή της, θα έχουμε έναν πρώτο δείκτη για το αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες οπές", δήλωσε ο κ. Μιχαλάκης, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο, το φαινόμενο αυτό να εμφανιστεί και σε άλλο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο φέρεται να προέκυψε στις 14 Οκτωβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου έγινε αντιληπτό και πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την ΕΑΓΜΕ, ενώ ακολούθησαν και άλλες αυτοψίες στις 18 και 20 Οκτωβρίου. Η οπή εντοπίστηκε στις 25 Οκτωβρίου και το νερό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φεύγει κατακόρυφα προς τα κάτω μέσω της καταβόθρας αυτής στο υπέδαφος, καταλήγοντας τελικά στη θάλασσα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή: zarpanews

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ