Εγκαινίασε την έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στα Χανιά

Petite Perle 300×250

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης "Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη", στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Προηγήθηκε η επίσημη έναρξη στον Φιλολογικό Σύλλογο Χανίων "Ο Χρυσόστομος" με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Γενικό Επιμελητή της Έκθεσης και Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, τον Συλλέκτη, Μιχάλη Κρασάκη και επίσημη ομιλία από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη και ο γιος του Κωνσταντίνος, καθώς και η υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

ekthesi-xania1

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή εγκαινίων στην είσοδο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους διοργανωτές.

Έργα τέχνης και κειμήλια, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, συνθέτουν την έκθεση "Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση-Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη", που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες: «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή».

ekthesh-xania

Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, στην Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση "Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη", καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο.

ekthesi-xania2

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

ekthesi-xania3

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς ιδρύθηκε το 1899.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2022.

πηγή: Parakritika.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ