"Νέαρχος" – Ο κυκλώνας που αναμένεται αλλά δεν προσδιορίζεται

Petite Perle 300×250

Θα επηρεάσει, τελικά, και πότε την Κρήτη; – Για ποιό λόγο είναι δύσκολη η ακριβής πρόγνωση της πορείας του

Σε έναν πραγματικό "γρίφο" για τους μετεωρολόγους έχει αναδειχθεί ο μεσογειακός κυκλώνας "Νέαρχος" ο οποίος για την ώρα φαίνεται να είναι στάσιμος 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας. Ωστόσο, η ακριβής πρόγνωση της πορείας του είναι αδύνατη, μολονότι εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την Κρήτη την Κυριακή και ενδεχομένως τη Δευτέρα.

Δείτε live την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα:

Δύσκολη η πρόγνωση του φαινομένου – Σε επιφυλακή οι μετεωρολόγοι

Σύμφωνα με το meteo.gr, από μετεωρολογικές αναφορές πλοίων και δορυφορικές παρατηρήσεις ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» βρίσκεται σχεδόν στάσιμος 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας με μέση ένταση ανέμου που φτάνει τα 104 km/h με μεγαλύτερες ριπές. 

Η ακριβής πρόγνωση της πορείας ενός βαρομετρικού χαμηλού και ιδιαίτερα ενός Μεσογειακού Κυκλώνα αποτελεί δύσκολο "γρίφο" για τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού επειδή συνήθως δημιουργούνται σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι παρατηρήσεις είναι περιορισμένες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχει απουσία ενός ισχυρού ατμοσφαιρικού δυναμικού αιτίου όπως η ύπαρξη ενός αεροχειμάρρου που θα πηδαλιουχούσε την εξέλιξη και πόρεια ενος βαρομετρικού χαμηλού. Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Νέαρχος" φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτη την ατμοσφαιρική εξίσωση που προσπαθούν να επιλύσουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο "Νέαρχος" αναμένεται ύστερα απο μια αρχικά αργή κίνηση του βόρεια τις βραδινές ώρες, να κινηθεί νότια – νοτιοανατολικά προς τον Κόλπο της Σύρτης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής. Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλησιάσει τις βόρειες ακτές της Λιβύης, ωστόσο το έαν εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Κυκλώνας Νέαρχος

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Ο Μεσογειακός κυκλώνας έχει πλέον σχηματιστεί και οργανώνεται περισσότερο στα ανατολικά νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της Σικελίας (πρώτος χάρτης – εικόνα Μετεωρολογικού δορυφόρου). Θα στροβιλιστεί στην αυτή περιοχή για αρκετές ώρες δοκιμάζοντας τις αντοχές των Μετεωρολογικών μοντέλων και μαζί τους και εμάς των Μετεωρολόγων. Θα δούμε πιθανότατα τις προγνώσεις να αλλάζουν σε κάθε κύκλο ανανέωσης των προγνωστικών στοιχείων μιας και είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τροχιά αυτού του συστήματος κακοκαιρίας.

Τα πρωινά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται με αρκετά μεγάλη δυναμική τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή Δευτέρα (δεύτερος χάρτης)

Περιοχές όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας έχει δοκιμαστεί τελευταία και από τους σεισμούς. Παραμείνετε διαρκώς ενημερωμένοι δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή!» Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ