Στο τραπέζι νέα μέτρα για τις κόκκινες περιοχές – Τι εξετάζεται

Petite Perle 300×250

Ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, οι νεκροί που καθημερινά είναι δεκάδες και οι διασωληνωμένοι που πλησιάζουν τους 400 ίσως φέρουν νέα μέτρα στις περιοχές που έχουν «κοκκινήσει».

Οκορωνοϊός όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά υπάρχει νέα έξαρση του ιού με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάνω στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές. Τα κυβερνητικά στελέχη σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν με ένα γενικευμένο lockdown, όμως, η κατάσταση όσο χειμωνιάζει, δείχνει ότι δυσκολεύει με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις για νέους περιορισμούς στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες Παρασκευή ανακοινώθηκαν 3.643 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό. Επτά περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και έτσι το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπά δυνατά.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Θεσσαλονίκη βρέθηκε πάνω από την Αττική σε κρούσματα, τη στιγμή που και η Λάρισα αλλά και αρκετές ακόμα περιοχές προκαλούν έντονη ανησυχία αφού παρατηρείται «έκρηξη» κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, η συμπρωτεύουσα συγκεντρώνει 661 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, τη στιγμή που η Αττική ακολουθεί με 599. Μάλιστα, εκ των 599 κρουσμάτων της Αττικής, τα 172 εντοπίζονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

Εκτός από την Θεσσαλονίκη και την Αττική, ακόμα πέντε περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 246, Μαγνησία με 148, Αχαΐα με 107, Πιερία με 103 και Μεσσηνία με 100.

Υψηλό αριθμό μολύνσεων δίνουν και η Ημαθία με 99, ο Έβρος με 85, οι Σέρρες με 84, καθώς και η Πέλλα με 83.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Star, θα αφορούν αποκλειστικά στις «κόκκινες» περιοχές και τους μεικτούς χώρους, δηλαδή αυτούς που μπαίνουν και ανεμβολίαστοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, εξετάζονται τα εξής μέτρα:

  • Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
  • Να κάθονται λιγότερα άτομα στο τραπέζι (από 10 άτομα που ισχύει τώρα να πάμε ενδεχομένως στα 6).
  • Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από 2 την εβδομάδα να πάμε στα 3.

Οι μεικτοί χώροι στο «στόχαστρο»

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως αναμενόταν, ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Η βασική μας διαφορά με πέρσι είναι πως η οικονομία λειτουργεί κανονικά επειδή ακριβώς έχουμε το εμβόλιο», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως «το 86-90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή από τους 380 διασωληνωμένους, οι 340 είναι ανεμβολίαστοι.

«Εχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ, παίρνουμε κι άλλες από τους ιδιώτες, έχουμε πάρει 200 κλίνες μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα έχουμε πάρει 30 κλίνες covid και 30 για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και αντίστοιχο αριθμό στον Βόλο. Αν χρειαστεί θα επιτάξουμε, όμως και νοσοκομεία και γιατρούς», είπε ο υπουργός.

Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους

Σχετικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους για την επιδημιολογική κατάσταση.

«Οι αποφάσεις που έχουμε πάρει είναι μετά από συζήτηση με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων», ανέφερε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν έρχονται νέα μέτρα, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν οριζόντια τοπικά lockdown, ούτε περιορισμοί σε χώρους με αμιγώς εμβολιασμένους. Αν υπάρξουν μέτρα θα ισχύουν για τους μεικτούς χώρους (σ.σ. εκεί δηλαδή που συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι), όπως στα θέατρα».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία από ειδικούς και κυβέρνηση πως στους κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες.

Πηγή: tovima

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ