Μ. Κεφαλογιάννης «Κοινοτική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ιερών ναών από τους σεισμούς»

Petite Perle 300×250

«Κοινοτική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ιερών ναών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά κοινοτική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ιερών ναών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές στους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει οι ιεροί ναοί και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά πολλών εξ αυτών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Οι πληγές που άνοιξαν από τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς που είχαν ως επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη παραμένουν ακόμη ανοικτές. Μία από τις σημαντικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση της Ελλάδας.

Πάνω από 100 μεγάλοι και μικροί ιεροί ναοί έχουν πληγεί σοβαρά από τους σεισμούς. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το μοναδικό θύμα του σεισμού έχασε τη ζωή του εντός ενός ιερού ναού στον οποίο διενεργούνταν εργασίες αποκατάστασης. Η πλειονότητα των πληγέντων ναών παραμένουν για λόγους ασφαλείας κλειστοί και δεν πραγματοποιούνται λειτουργίες ή άλλες ιερές τελετές. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των πετρόκτιστων ναών είναι οι μεγάλες ρηγματώσεις, η υποχώρηση τμημάτων τους αλλά και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κρίνεται κατεπείγουσα η άμεση αποκατάσταση των καμπαναριών καθώς αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Από κοινοτικά ταμεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ιερών ναών των ετοιμόρροπων καμπαναριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη;»

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ