Αυτοψία στο Δικταίο Άντρο από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού

Petite Perle 300×250

Κανένα πρόβλημα στο Δικταίον Άντρον από τον σεισμό – Άμεσα να επαναλειτουργήσει πλήρως ο χώρος, δηλώνει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης

Έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε ειδικό κλιμάκιο της Εφορείας Σπηλαιολογίας προκειμένου να ελεγχθεί το μυθολογικό σπήλαιο του Δία  «Δικταίον Άντρον» που παρέμενε κλειστό για λόγους αποφυγής πανικού μετά από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη.

Κατόπιν ενδελεχούς αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε τόσο στο εσωτερικό του σπηλαίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο από μεικτό κλιμάκιο γεωλόγων, αρχαιολόγων και μηχανικών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κύριο Νικηφόρο Γερακάκη, επιβεβαιώθηκε ότι, το Δικταίον Άντρον δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου πρότεινε, και εφαρμόζεται ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού, δωρεάν είσοδος των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο και μέχρι το στόμιο του Ιερού Σπηλαίου, ενώ συνολικά ο χώρος είναι καθόλα έτοιμος, και ασφαλής, ώστε να διατεθεί πλήρως προς το κοινό, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έτσι στην είσοδο του ιερού σπηλαίου γέννησης του Δία, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει, εκτός από την υπέροχη θέα, το μέρος που γίνονταν οι λατρευτικές προσφορές από τους Μινωίτες  και οι τελετές του ιερατείου και όπου έχει βρεθεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα για την αρχαία Ελληνική θρησκεία  – η αρχαιότερη και μοναδική τρίλοβη ιερή τράπεζα προσφορών –  κατασκευασμένη από το σπάνιο πέτρωμα "στεατίτη" με εγχάρακτη επιγραφή της μινωικής γραφής Α' (Linear A) μια από τις σπάνιες,  αμετάφραστες ακόμα – και η οποία σήμερα εκτίθεται κατά το 1/3 στο μουσείο του Λούβρου  και κατά 2/3  στο Μουσείο της Οξφόρδης Asmhmolean.

Όπως αναφέρει ο Έβανς, σύμφωνα και με τον Όμηρο, στις τρεις κοιλότητες της τράπεζας προσφορών του Δικταίου Άντρου, οι Μινωίτες προσέφεραν μέλι, κρασί, και νερό σε ένα σπήλαιο που μένει αναλλοίωτο εδώ και χιλιάδες χρόνια «Ομήρου Οδύσσεια, Ραψωδία Κ', 519-20 …πρῶτα μελικρήτῳ, μετέπειτα δὲ ἡδέι οἴνῳ, τὸ τρίτον αὖθ᾿ ὕδατι: ἐπὶ δ᾿ ἄλφιτα λευκὰ παλύνειν».

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης, σε δηλώσεις του αναφέρει: «Αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την περιοχή μας η πλήρης επαναλειτουργία του Δικταίου Άντρου. Το πρώτο σε επισκεψιμότητα σπήλαιο σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο πρέπει να δοθεί άμεσα στο κοινό. Οι ειδικοί που το έλεγξαν μας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα από τον σεισμό. Το σύνολο της κοινωνίας του Λασιθίου απαιτεί να ανοίξει πλήρως και με ασφάλεια το μυθολογικό σπήλαιο του Δία, που επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από   200.000 επισκέπτες». 

Για προληπτικούς λόγους, το αμέσως επόμενο διάστημα, το σπήλαιο θα ελεγχθεί εκ νέου, από κοινό κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας (έπειτα και  από τη γραπτή δέσμευση του διευθυντή της αρμόδιας για το άνοιγμα του σπηλαίου Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας, κου Ντάρλα) από ειδικούς επιστήμονες με ειδικό και εξελιγμένο εξοπλισμό, προκειμένου να ερευνηθεί και  αναδειχθεί περαιτέρω,  ώστε να αποδοθεί  το συντομότερο δυνατό  και με τον καλύτερο τρόπο στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους  επισκέπτες του Δικταίου Άντρου που το επισκέπτονται καθημερινά και επιθυμούν  να το θαυμάσουν.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ