Νέα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

Petite Perle 300×250

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες επιχειρήσεις ανακοίνωσε το υπουργείο – Καθυστερεί η εγκατάσταση των σεισμοπαθών στους οικίσκους

Την ώρα που η γη εξακολουθεί να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων, η ανάγκη για την αμεσότατη έλευση των οικίσκων και την εγκατάσταση των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας εντός αυτών γίνεται ακόμα πιο έντονη. Το κόστος στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες είναι δυσβάστακτο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στην "ΚΡΗΤΗ TV" και τη Ράνια Μωραΐτη. Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να προκαλεί αναστάτωση, με τους κατοίκους να δηλώνουν πλέον κουρασμένοι από την ταλαιπωρία και την όλη κατάσταση. Εξίσου αποκαρδιωτική η εικόνα και στην αγορά της περιοχής, με την κυβέρνηση να προχωράει σε νέα μέτρα.

Τη λύπη και τον φόβο του εξέφρασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση επί των σεισμόπληκτων περιοχών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάπτωση αποτελεί σημαντικότατη συνέπεια των πολυεπίπεδων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος.

Όπως τονίζει, οι παροχές προς τους σεισμόπληκτους σε καθημερινή βάση στοιχίζουν και, παρά την οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί, οι πόροι των τοπικών Αρχών εξαντλούνται γρήγορα. Η δε καθυστέρηση εγκατάστασης των σεισμόπληκτων στους οικίσκους επιτείνει το πρόβλημα, αφού το κόστος των ξενοδοχείων όπου στεγάζονται οι πληγέντες είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, η εγκατάσταση στους οικίσκους θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας μεταξύ των δικαιούχων. Όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο "γραμμές" μέσα στον Δήμο: Η μία έχει να κάνει με τα κοινωνικά κριτήρια. Η άλλη, με την απαλλαγή από το βάρος των ξενοδοχειακών αμοιβών. Δεν ξέρω ποια από τις δυο θα επικρατήσει στο τέλος. Ίσως γίνει κάτι ενδιάμεσο. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αποτελούν πολύ σοβαρά θέματα».

Οι σεισμοπαθείς συμπολίτες, που από την ημέρα του μεγάλου σεισμού μετακινούνται σε αμάξια, σκηνές, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και λοιπούς χώρους, αναμένουν την εγκατάστασή τους σε οικίσκους, ως μια προσωρινή αλλά πιο σταθερή λύση κατοικίας. Τη δεδομένη στιγμή φιλοξενούνται 133 άτομα σε ξενοδοχεία, περίπου 125 σε σκηνές και 55 εντός κλειστών γυμναστηρίων. «Δεν μπορείς έναν πολύτεκνο οικογενειάρχη, που έχει 3-4 παιδιά, που μένει σε μια σκηνή, να μην τον βάλεις στον οικίσκο. Και από την άλλη δε γίνεται να έχεις κόσμο στα ξενοδοχεία, γιατί δεν μπορείς να πληρώνεις τα ξενοδοχεία. Γι' αυτό, αν ερχόντουσαν αυτοί οι 90 οικίσκοι και οι 44 της κ. Αγγελοπούλου – στο σύνολο 134 – τότε τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και πιο άμεσα», σχολίασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Η μονιμότητα μιας ζεστής στέγης αποτελεί επιθυμία κάθε συμπολίτη μας που έχει πληγεί. Στο μεταξύ, η θλίψη για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά και ο φόβος για τους αλλεπάλληλους σεισμούς δε φεύγει από τον νου τους. Όπως τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής, με ένταση 3,7 ρίχτερ, που ξύπνησε εκ νέου δραματικές μνήμες. Όπως δήλωσαν πολίτες στον φακό της "ΚΡΗΤΗ TV", «φυσικά καταλάβαμε χθες (σ.σ. προχθές) τον σεισμό. Κάνουμε υπομονή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και ευχόμαστε να μην κάνει κάποιον μεγαλύτερο σεισμό».

Εξίσου απογοητευτική η εικόνα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Αρκαλοχωρίου, με τους επαγγελματίες να θρηνούν για τους χρόνιους κόπους τους: «Μεγάλη απογοήτευση να βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να "φεύγουν" σε 20 δευτερόλεπτα», εξέφρασε περίλυπος ένας καταστηματάρχης, κάτοικος Αρκαλοχωρίου.

Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Αρκαλοχώρι εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, καθώς ο κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια παραμένει. Τα συγκεκριμένα κτήρια, αν και έχουν δηλωθεί «κόκκινα», δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί. Παράδειγμα, το τριώροφο κτήριο – γνωστό από τις πολλαπλές ανακοινοποιήσεις στο διαδίκτυο – το οποίο γέρνει από την πρώτη μέρα και κυριολεκτικά είναι σαν να "αιωρείται" στον αέρα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη και όχι νωρίτερα, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν έτι μία φορά την όλη διαδικασία.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ