Πάπας Φραγκίσκος: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή σαν έναν παγκόσμιο πόλεμο

Petite Perle 300×250

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σήμερα ότι η διπλή πληγή που προκαλούν η πανδημία της Covid-19 και η κλιματική αλλαγή είναι συγκρίσιμη με εκείνη που επιφέρει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο.

Στο μήνυμά του προς τη COP26 που αναγνώστηκε στη διάσκεψη στη Γλασκόβη από τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες έχουν ένα ανεξόφλητο «οικολογικό χρέος» προς τις φτωχότερες χώρες λόγω της δυσανάλογης χρήσης φυσικών πόρων των αναπτυσσόμενων χωρών από τις προηγμένες.

«Οι πληγές που προκλήθηκαν στην ανθρώπινη οικογένειά μας από την πανδημία της Covid-19 και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι συγκρίσιμες με εκείνες που προκαλεί μια παγκόσμια σύρραξη», είπε.

Ζήτησε την εφαρμογή συλλογικής και διορατικής δράσης «όπως στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» όταν τα έθνη επέδειξαν αλληλεγγύη και συνεργασία για το καλό όλων, ιδιαίτερα των πιο αδυνάτων.

Οι χώρες με περισσότερα μέσα θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην «απανθρακοποίηση στο οικονομικό σύστημα και στις ζωές των ανθρώπων» και να παρέχουν περισσότερη στήριξη στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλούσιες χώρες έχουν ένα «οικολογικό χρέος» για να αποζημιώσουν τη «δυσανάλογη χρήση των φυσικών πόρων των δικών τους και άλλων χωρών», σημείωσε.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, επειγόντως, θαρραλέα και υπεύθυνα».

«Οι νέοι, που τα τελευταία χρόνια μας προτρέπουν έντονα να δράσουμε, θα κληρονομήσουν μόνο τον πλανήτη που επιλέγουμε να τους αφήσουμε, με βάση τις συγκεκριμένες επιλογές που κάνουμε σήμερα. Τώρα είναι η στιγμή για αποφάσεις που μπορούν να τους δώσουν λόγους ελπίδας και εμπιστοσύνη στο μέλλον», είπε ο πάπας.

Ο 84χρονος ποντίφικας, ο οποίος έχει καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος ακρογωνιαίο λίθο στην θητεία του στον Παπικό Θρόνο, είχε εκφράσει πολλές φορές την ελπίδα να παρευρεθεί στην COP26, αλλά το Βατικανό ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου ότι ο Παρολίν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας του. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ