Νέα μέτρα: «Μπλόκο» σε ανεμβολίαστους – Γ' δόση σε εμβολιασμένους

Petite Perle 300×250

Με υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση θα προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι.

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους από το Σάββατο – Τρίτη δόση για τους εμβολιασμένους από την Παρασκευή.

Με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος που πλήττει με σφοδρότητα τη χώρα, και την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται καθημερινά με πολύ μεγάλο ρυθμό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, 2 Νοεμβρίου, νέα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, που κατά κύριο λόγο αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ισχύ τίθενται από το Σάββατο «επιπλέον μέτρα προσαρμογής» σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα οποία αφορούν μόνο ανεμβολίαστους πολίτες ως εξής:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid tests για την προσέλευση στη δουλειά τους, είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών στις εκκλησίες.
Η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, σε όλους τους μεικτούς χώρους όπως οι εξωτερικοί χώροι εστίασης, στα εμπορικά καταστήματα και σε άλλες δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid τεστ.


Οι ανεμβολίαστοι δεν θα χρειάζονται διαγνωστικό έλεγχο για την πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία αλλά και για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την προσέλευση δηλαδή στις εκκλησίες.
Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων.
Θα υπάρξει ποινή στις αθλητικές ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια αν δεν τηρείται το μέτρο χρήσης της μάσκας και των άλλων υγειονομικών μέτρων στα γήπεδα.
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Διπλασιασμός προστίμων

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, όπου έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Για την πιστή τήρηση των μέτρων, δεδομένης και «της έντασης της πανδημίας» αυτήν την περίοδο, «αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ενώ επίκειται εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων. 

«Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους». ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης, «δείχνοντας» προς την πλευρά της εστίασης και της διασκέδασης.

Νέα μέτρα: Καμπάνια για εμβολιασμό 

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την διεξαγωγή νέας ενημερωτικής καμπάνιας προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Μάλιστα, στην νέα καμπάνια θα αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι επικοινωνιακοί πόροι, δηλαδή επιστολές με παραλήπτες τους ανεμβολίαστους πολίτες, γραπτά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα που θα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά και συνεχείς ενημερώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία, απαντώντας με τεκμηριωμένα επιχειρήματα στις εικασίες περί πανδημίας.

Θάνος Πλεύρης: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο lockdown

Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις για το ενδεχόμενο ενός νέου οριζόντιου lockdown, επισημαίνοντας πως «στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου», τη στιγμή μάλιστα που «το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού», όπως σημείωσε.

Τρίτη δόση στους εμβολιασμένους

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανοίγει την Παρασκευή την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης του εμβολίου για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Πηγή: athensvoice

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ