Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει πάλι η πλατφόρμα

Petite Perle 300×250

Το πλαίσιο της νέας ρύθμισης

Χρονικό περιθώριο έως το τέλος του χρόνου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους, αποφεύγοντας τον κίνδυνο επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων αλλά και αναδρομικής καταβολής δημοτικών φόρων και τελών που μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε βάθος 10ετίας. Η «ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης ή διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ενεργοποιείται σήμερα και θα παραμείνει στη διάθεση των ιδιοκτητών μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Όσοι επιλέξουν να εκμεταλλευτούν τη «2η ευκαιρία» θα πληρώσουν περισσότερα συγκριτικά με τους περίπου 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση του 1ου γύρου, η οποία και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο. Γι' αυτούς τους 2,7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, με τους ιδιοκτήτες που εμφάνισαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά να καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη και φόρους από την 1η/1/2020 σε δόσεις μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της «2ης ευκαιρίας» τώρα ξεκινάει, έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι από τις αρχές του 2022. 

Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δέχεται εισηγήσεις για «μονιμοποίηση» της λειτουργίας της πλατφόρμας ακόμη και με υψηλότερο κόστος για όσους σπεύσουν μετά την αλλαγή του χρόνου, ούτως ώστε να μην παρατηρηθούν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της κτηματαγοράς. Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος πριν από τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ώστε να μην «μπλοκάρουν» οι συναλλαγές, δεδομένου μάλιστα ότι το πιστοποιητικό περί μη οφειλών στους ΟΤΑ συνιστά ένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταβίβαση.

Στον πρώτο γύρο δηλώθηκαν περισσότερα από 60 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και οι δήμοι της χώρας περιμένουν να εισπράξουν περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά, πέραν των πρόσθετων δημοτικών τελών που θα εισπράττουν από εδώ και πέρα. Υπενθυμίζεται ότι σε όλους τους ιδιοκτήτες επιβάλλονται αναδρομικά τέλη από την 1η/1/2020. Το ίδιο θα συμβεί και γι' αυτούς που θα κάνουν δήλωση από εδώ και στο εξής. 

Ως προς τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, πρακτικά δεν αλλάζει κάτι στον δεύτερο γύρο συγκριτικά με τον 1ο. Θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για να υποδεχθεί τόσο τις ηλεκτρονικές αιτήσεις αλλαγής τ.μ. των πολιτών όσο και για να παρέχει στους ΟΤΑ συνολική διαχείριση των δηλώσεων που αφορούν τον κάθε δήμο.

Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών, για το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.
Η ρύθμιση καλύπτει: 
– Επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς.
– Επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.
– Επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
Η ρύθμιση αφορά: 
– Ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο.
– Όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό.

Τα κύρια δεδομένα
Τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν να δηλώσουν στον δεύτερο γύρο τα αδήλωτα τετραγωνικά έχουν ως εξής:

1. Η πλατφόρμα ενεργοποιείται από σήμερα και θα παραμείνει σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική τροπολογία έχει ψηφιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, ωστόσο χάθηκε αρκετός χρόνος λόγω των προετοιμασιών. Αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία ώστε να επεκταθεί η διαδικασία και μέσα στον Ιανουάριο. Και αυτό διότι οι τελευταίες εβδομάδες του χρόνου είναι γεμάτες από οικονομικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, ρυθμίσεις χρεών, επιστρεπτέες κ.λπ., μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω νέων αντικειμενικών αξιών κ.λπ.), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ήδη προβληματισμοί σχετικά με το κατά πόσο ο χρόνος θα αποδειχτεί αρκετός. Με βάση πάντως τα τωρινά δεδομένα, η προθεσμία εκπνέει στις 31/12. 

2. Σε σχέση με τον πρώτο γύρο δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών, στον δεύτερο γύρο τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει ο ενδιαφερόμενος θα είναι προσαυξημένα κατά 20%. Πρακτικά, όποιος κάνει δήλωση, θα πληρώσει αναδρομικά τα τέλη που αναλογούν για όλη την περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι και την ημέρα εκκαθάρισης της δήλωσης, με το τελικό ποσό να προσαυξάνεται κατά 20%. Φυσικά, με την εκκαθάριση θα πληρώνονται με το «κανονικό» τιμολόγιο πλέον του κάθε δήμου και τα τρέχοντα δημοτικά τέλη αλλά και οι δημοτικοί φόροι. 

3. Το ποσό που θα καταλογιστεί θα μπορεί να αποπληρωθεί ακόμη και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει βέβαια ελάχιστο ποσό δόσης 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τις επιχειρήσεις. 

4. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς που έχει για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Πηγή: naftemporiki

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ