3η γιορτή Κολοκύθας: Γιόρτασαν στο Κεραμούτσι την "κολοκύθα που φτιάχτηκε με αγάπη" (φωτ. + video)

Petite Perle 300×250

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 3η γιορτή κολοκύθας στο Κεραμούτσι, στην πλατεία Ηρακλή Κοκκινίδη, παρουσία δεκάδων ντόπιων αλλά και επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή εκδήλωση.

Η γιορτινή συνάντηση έγινε την Κυριακή το μεσημέρι και είχε τη μορφή συλλογικής κουζίνας, δηλαδή όλοι οι συμμετέχοντες ετοίμασαν και πρόσφεραν από ένα φαγητό ή γλυκό που είχε ως συστατικό την κολοκύθα.

Τις κολοκύθες, οι μάγειρες και οι μαγείρισσες τις είχαν προμηθευτεί μέρες νωρίτερα από την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, δωρεάν από τον καλλιεργητή Μανώλη Βατσινάκη, που φύτεψε 300 κιλά σπόρους για να γίνει αυτή η γιορτή.

Ο μπουφές δεν άργησε να στηθεί. Δεκάδες δίσκοι, ταψιά και κατσαρολικά παρατάχθηκαν ομοιόμορφα, ενώ πάνω τους τοποθετήθηκαν ταμπελάκια (σε σχέδιο κολοκύθας), που «μαρτυρούσαν» το νόστιμο κέρασμα που είχε δημιουργηθεί.

Οι νοικοκυρές άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν ξεχωριστές συνταγές, άλλες παραδοσιακές και άλλες πιο μοντέρνες,  με αγνά και φρέσκα υλικά και το αποτέλεσμα αντάμειψε και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο.

Το σίγουρο είναι ότι εάν υπήρχε διαγωνισμός για την πιο νόστιμη συνταγή, οι κριτές θα είχαν πολύ δύσκολο ρόλο να επιλέξουν ανάμεσα σε όλες αυτές που στήθηκαν με κύριο συστατικό όχι την κολοκύθα, αλλά την αγάπη. Γιατί αυτή υπήρχε σε όλα τα πιάτα, είτε γλυκά είτε αλμυρά… Η αγάπη για το Κεραμούτσι, η αγάπη για την παράδοση και η αγάπη για τον συγχωριανό. Μετά από την αγάπη οι νοικοκυρές έβαλαν το δεύτερο συστατικό που ήταν η κολοκύθα…

Μερικές από τις συνταγές που είδαμε και που δοκιμάσαμε είναι η "Κολοκύθα γεμιστή με χριστουγεννιάτικη γέμιση", φτιαγμένη από τα χέρια της κ. Αγγέλας Βαμβακά, συζύγου του αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Βαμβακά, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ετοίμασε δύο φαγητά, "πέννες με κολοκύθα και γαλοπούλα" και "ψητό με κολοκύθα".

Αναλυτικά οι συνταγές:

Επίσης, συνταγές όπως "πράσινη σαλάτα με κολοκύθα" και "πράσινη σαλάτα με κολοκύθα και ντρέσινγκ κολοκύθας", "πράσινη σαλάτα με κολοκύθα, φέτα, καρύδια και κρέμα βαλσάμικου", "σαλάτα ζυμαρικών με κολοκύθα",  "τάρτα με κολοκύθα, τυρί και σπανάκι", "χοιρινό με τσιγαριαστά και κολοκύθα", "λαζάνια με κολοκύθα και φέτα", "τηγανιτή κολοκύθα", "μαυρομάτικα φασόλια με κολοκύθα", "κολοκυθόπιτα, "γεμιστή κολοκύθα με λουκάνικα πεπερόνι και κολοκύθα", "γεμιστή κολοκύθα με ρύζι και κιμά", "λαζάνια με κολοκύθα, φέτα και κοτόπουλο", "ομελέτα με κολοκύθα και λουκάνικο", "κολοκυθόπιτα μπατζίνα", "κολοκυθοπιτάκια", "μαυρομάτικα φασόλια με κολοκύθα", "στιφάδο με κολοκύθα", "κοτόπουλο με κολοκύθα και χρωματιστές πιπεριές", "χοιρινό στο φούρνο με κολοκύθα", "χοιρινό με κολοκύθα", "κολοκυθοκεφτέδες με τυροζούλι και φέτα" κ.ά.

Μέχρι και χοιρινό δοκιμάσαμε που δεν είχε κολοκύθα αλλά… ήταν μεγαλωμένο με κολοκύθα!

Όσον αφορά στα γλυκά με περίσσεια φαντασία και εκεί είδαμε λαχταριστές συνταγές όπως "τσουρεκάκια κολοκύθας", "κέικ κολοκύθας", "μπουρεκάκια κολοκύθας και ξηρούς καρπούς", "τρουφάκια με κολοκύθα και ινδοκάρυδο", "κέικ κολοκύθας με κρέμα", "κέικ κολοκύθας με κανέλα", "γλυκιά κολοκυθόπιτα", "κέικ κολοκύθας με σταφίδες και καρύδια".

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν και απόλαυσαν όλες τις νόστιμες συνταγές και παρέες παρέες έκατσαν κάτω από τα πελώρια καταπράσινα δέντρα.

Η 3η γιορτή κολοκύθας θύμισε παλιές εποχές που στο Κεραμούτσι στήνονταν οι όμορφες βεγγέρες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Χρύσα Λυρώνη Πάγκαλου, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του πολίτη Γρηγόρης Περυσινάκης, η πρόεδρος του ΔΟΚΑΠΠΑΜ Μαρίνα Βογιατζή, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Εύα Κουτσογιαννάκη, η πρόεδρος του Κεραμουτσίου Πόπη Θραψανιωτάκη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαζίου Βαγγέλης Παρασύρης, ο τέως Δήμαρχος Τυλίσου, Σταύρος Χαλκιαδάκης, η Λένα Ηγουμενάκη και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεραμουτσίου Ηλιάννα Μαγκουσάκη ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν το παρών, ενώ η γιορτή είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού στην είσοδο ήταν τοποθετημένος κουμπαράς αγάπης προς το ΚΔΑΠ Αμεα του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ