Βασίλης Λαμπρινός: «Το πιο καθοριστικό βήμα για την επιστροφή στη βρύση»

Υπεγράφη η σύμβαση για το εμβληματικό έργο αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου υδρεύσεως του Δήμου Ηρακλείου

Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει στην πόλη του Ηρακλείου το εμβληματικό έργο αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η σύμβαση  υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Πειραματικού του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 13,3 εκ. ευρώ και  έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση η οποία θα αποτελέσει το πιο καθοριστικό βήμα για την οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της υδρεύσεως στο Ηράκλειο.  

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΥΑΗ για την υπογραφή της σύμβασης: «Το έργο της αντικατάστασης 150 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης, για το οποίο υπογράφουμε την σύμβαση υλοποίησης,  είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στον τόπο μας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι  ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Ηράκλειο: αυτό της ελλιπούς, ποσοτικά και ποιοτικά,  υδρεύσεως.  

Αν έπρεπε να βάλω έναν τίτλο στην σημερινή ημέρα θα την χαρακτήριζα ως την πιο κομβική στην πορεία μας προς κάτι απλό μα εξαιρετικά πολύτιμο: Την επιστροφή στη βρύση!

Θυμίζω ότι πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου, είχαμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα το θέμα του νερού. 

Λέγαμε τότε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη λύση, με απώτερο στόχο να φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες του Ηρακλείου. Στην πορεία, ορισμένοι, μας έψεξαν για την συγκεκριμένη τοποθέτηση. Ωστόσο εμείς ξέραμε ότι παρότι χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια, μεθοδική προετοιμασία, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και υπομονή,  ο στόχος ήταν και είναι εφικτός. 

Πλέον, είμαστε σε ένα σημείο από το οποίο μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στο βάθος ήδη φαίνεται αυτό που είχαμε οραματιστεί. Δεν θα συμβεί από την μια στιγμή στην άλλη, και ποτέ δεν ισχυριστήκαμε κάτι τέτοιο. Όμως όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν είτε υλοποιηθεί, είτε υλοποιούνται, είτε έχουν προγραμματιστεί, τότε, ναι,  πιστεύω ακράδαντα ότι θα τελειώσουμε με τα ντεπόζιτα οριστικά και αμετάκλητα. 

Τούτο ήταν και είναι τελικά το ζητούμενο: Τα οφέλη της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου να φτάσουν στα σπίτια των δημοτών και να μπορούν όλοι  να τα αντιληφθούν. Για να τα αναφέρω όσο πιο συνοπτικά γίνεται, αυτά τα οφέλη είναι:

- Μείωση των διαρροών

- Αύξησης της πίεσης και

- Καλύτερη ποιότητα του νερού. 

Με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούμε και προγραμματίζουμε, θέλουμε όσοι ζουν στο Ηράκλειο να μπορούν να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στις βρύσες των σπιτιών τους, σταθερά και χωρίς διακοπές». 

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ιστορικό του έργου: 

«Το 2016, κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Λότζια, του θέσαμε κατά προτεραιότητα την χρηματοδότηση της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου ως βασικό αίτημα. Ο κ. Τσίπρας το αποδέχθηκε αμέσως. 

Ακολούθως, με συνεχείς επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία και με την αμέριστη συμπαράσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδη και του κ. Βαρδάκη, τους οποίους και πάλι θέλω να ευχαριστήσω θερμώς, καταφέραμε  να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΕΠ Κρήτης, ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Φιλόδημος) έργα προϋπολογισμού περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στην αντικατάσταση  περίπου 250 χιλιομέτρων δικτύου. 

Από αυτά είναι σε εξέλιξη (στις περισσότερες περιπτώσεις σε στάδιο ολοκλήρωσης) η αντικατάσταση των δικτύων στις περιοχές Ακαδημία, Μασταμπάς, Θέρισσος, Δειλινό,  Νέα Αλικαρνασσός, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων και έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές του Παγκρητίου και της Χρυσοπηγής, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων ενώ έχουν προκύψει προβλήματα με τον ανάδοχο στην Ηλιούπολη τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε.  

Συνολικά δηλαδή έχουμε προχωρήσει στην αντικατάσταση  περίπου 90 χιλιομέτρων μέχρι σήμερα. 

ΣΑΛΟΥΣΤΡΟΣ ΑΡΗΣ 336×280
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 336×280
Ροή ειδήσεων - Τελευταία Νέα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ