Περισσότεροι από 25 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών Covid μολύνουν τους ωκεανούς

Petite Perle 300×250

Ήταν αναμενόμενο ότι ανάμεσα στα σκουπίδια που μολύνουν το περιβάλλον θα προστίθονταν και τα κάθε είδους αντικείμενα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Nanjing της Κίνας και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία υπολόγισαν την ποσότητα των σκουπιδιών Covid που μολύνουν τους ωκεανούς. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις ποσότητες των αντικειμένων Covid που κατέληξαν στους ωκεανούς από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» οι ερευνητές αναφέρουν ότι στους ωκεανούς βρίσκονται αυτή την στιγμή περισσότεροι από 25 χιλιάδες τόνοι υλικών και πλαστικών αντικειμένων που σχετίζονται με την πανδημία. Μάσκες, γάντια, προσωπίδες, γυαλιά, συσκευασίες και δοχεία σελφ/ράπιντ τεστ, χειρουργικές ποδιές, μπουκάλια που περιείχαν τζελ αποστείρωσης και κάθε είδους συσκευασίες που περιείχαν αντικείμενα σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εισρέουν στους ωκεανούς μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια που τους μολύνουν.

Φωτογραφία: Opération Mer Propre

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές το 70% των σκουπιδιών Covid θα ξεβραστεί σταδιακά μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι στις παραλίες του πλανήτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η συνολική ποσότητα των πλαστικών σκουπιδιών από αντικείμενα Covid που έχουν παραχθεί από την ανθρωπότητα στη διάρκεια της πανδημίας είναι περίπου 8,5 εκατ. τόνοι. Δεδομένων των συνεχιζόμενων κυμάτων της πανδημίας τα σκουπίδια που σχετίζονται με αυτή αναμένεται να αποτελέσουν ένα νέο επιπλέον μεγάλο πρόβλημα για τον πλανήτη.

Πηγή: naftemporiki

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ