Απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες

Petite Perle 300×250

Με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη, απαντώντας σε δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Τουρκία ευθύνεται για την προσφυγική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Όποιος λέει κάτι τέτοιο είναι αχάριστος, γιατί αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ανοίξει τις πύλες μας για πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες και σχεδόν τέσσερις εκατομμύρια από αυτούς είναι από τη Συρία, οι υπόλοιποι από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (…), οπότε για μια χώρα που φιλοξενεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες δεν μπορείς να πεις ότι το προσφυγικό είναι εξαιτίας της Τουρκίας. Αυτό είναι αχαριστία, οπότε αν θέλουμε να ανοίξουμε τις πύλες μας, δεν είμαι σίγουρος τι θα συμβεί στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι μόνο αυτή που βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων χωρίς να υπολογίζει τα παιδιά και τους εγκαταλείπει στο θάνατο. Και ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν λένε ψέμματα μέρα νύχτα. Δεν αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για την περιοχή» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε ότι «η Αμερική επιλέγει λάθος γείτονα. Και η στάση που κρατάει η Αμερική στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι λανθασμένη».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε:

«Όχι μόνο η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει αμερικανική βάση. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί αυτό αποδεικνύει. Αν κοιτάξετε το χάρτη με τις βάσεις θα το διαπιστώσετε. Υπάρχουν αμέτρητες βάσεις. Έχω χάσει τον λογαριασμό πόσες βάσεις έχει η Αμερική στην Ελλάδα. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει μια αμερικανική βάση. Το γιατί το κάνουν αυτό, ρώτησα τον Μπάιντεν και ρώτησαν οι υπουργοί μας των Εξωτερικών και Αμύνης αλλά αποφεύουν να δώσουν κάποια απάντηση.

Η Αμερική επιλέγει λάθος γείτονα. Και η στάση που κρατάει η Αμερική στο Αιγαίο με την Ελλάδα είναι λανθασμένη. Εφόσον και εμείς και η Αμερική και η Ελλάδα είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ γιατί είμαστε σε διαμάχη. Η Τουρκία είναι εκείνη που προσφέρει πιο πολλά στο ΝΑΤΟ και οικονομικά και στρατιωτικά και είμαστε έβδομοι στη σειρά, ενώ η Ελλάδα είναι πολύ πιο πίσω. Εμείς είμαστε η ασφάλεια της περιοχής».

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ