Συμψηφισμό ζημιών και επιστροφή φόρων για τις ΜμΕ ζητάει με κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Χάρης Μαμουλάκης

Petite Perle 300×250

Την αναγκαιότητα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύστασης με την οποία θα μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμψηφίσουν ζημιές των ετών 2020 και 2021, με τα κέρδη προηγούμενων ετών και να τους επιστραφούν οι καταβληθέντες φόροι, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 30 ακόμη Βουλευτών.

«Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας, αφού έχουν λιγότερες δυνατότητες να απορροφήσουν ή να χρηματοδοτήσουν τις ζημιές σε σχέση με τις μεγαλύτερες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας τα οφέλη του συμψηφισμού ζημιών με κέρδη προηγούμενων ετών, καθορίζει με σχετική Σύσταση μία συντονισμένη προσέγγιση και συνιστά στα κράτη – μέλη να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τη μεταφορά ζημιών, τουλάχιστον στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Θα το αξιοποιήσει αυτό το εργαλείο η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης της περιόδου συμψηφισμού των ζημιών που αφορούν τα οικονομικά έτη 2020 και 2021, με τα κέρδη που έχουν ήδη φορολογηθεί κατά τα οικονομικά έτη 2019, 2018 και 2017, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ρευστότητα των επιχειρήσεων;».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το κυριότερο φορολογικό μέτρο που εφαρμόστηκε για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, ήταν η αναβολή της καταβολής φόρων. Το συγκεκριμένο εργαλείο, όμως, της φορολογικής μεταχείρισης των ζημιών, που δύναται να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντικό. Όπως τονίζεται στις αιτιολογικές σκέψεις της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεταφορά ζημιών σε προηγούμενες χρήσεις είναι πολύ πιο πολύτιμη για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή φόρων που καταβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα φορολογικά έτη και θα παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ωφελώντας ιδίως τις μικρομεσαίες.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ