ΚΙΝΑΛ και πανδημία ξαναβάζουν στο τραπέζι του Μαξίμου σενάρια εκλογών

Petite Perle 300×250

Υπάρχουν δύο στοιχεία στις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα οποία δίνουν μεγάλη σημασία οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί είναι ικανά να ανατινάξουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και σε ότι αφορά το χρόνο των εκλογών.

Το πρώτο είναι η φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή το «Βήμα» η κυβέρνηση παρουσιάζει μια απώλεια 3 μονάδων. Για πρώτη φορά τα ποσοστά της κινούνται κάτω από το 30% και η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτω από τις 10 μονάδες παρά το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει;

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Η πρώτη αιτία είναι το ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει ένα κλίμα συμπάθειας στο ΚΙΝΑΛ μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ενδιαφέρον μεγάλο για τις εκλογές που θα γίνουν τον Δεκέμβριο. Ο χώρος του κέντρου στον οποίο ο Μητσοτάκης έχει κυριαρχία βρίσκεται σε κίνηση. Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ξεκινάει με μια εκλογική προίκα που κοντεύει το 10%. Και οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους του κέντρου δηλώνουν ότι μπορεί να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ. Αν ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ καταφέρει και αξιοποιήσει αυτό το κλίμα, αυτός που θα έχει τις πρώτες απώλειες δεν θα είναι ο Τσίπρας αλλά ο Μητσοτάκης.

Η δεύτερη αιτία είναι η πανδημία. Για την ακρίβεια ότι η πανδημία έχει απορροφήσει τη δράση της κυβέρνησης. Όμως, η κυβέρνηση δεν αξιολογείται, όπως παλαιότερα, «μονοθεματικά» με βάση τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πολίτες, όπως προκύπτει από τις ποιοτικές έρευνες της τελευταίας περιόδου, στρέφουν την προσοχή τους σε όλες τις βασικές πτυχές του κυβερνητικού έργου. Την ασφάλεια στην καθημερινή τους ζωή, την ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα τους.

Αυτός είναι ο λόγος που οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους πλέον, και αυτό είναι κάτι σημαντικό, θεωρούν ότι η χώρα το τελευταίο διάστημα πορεύεται προς τη λάθος κατεύθυνση και δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το κυβερνητικό έργο.

Συμπέρασμα σε απλά ελληνικά. Ο Μητσοτάκης αρχίζει να χάνει. Ο Τσίπρας δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να βρει το βηματισμό του. Και το ΚΙΝΑΛ με το νέο αρχηγό του απειλεί με ανακατάταξη δυνάμεων στον ζωτικό χώρο του κέντρου. Η πίεση αυτή είναι που ξαναβάζει στο τραπέζι του Μαξίμου το σενάριο προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη του 2022.

Το οποίο θα δυναμώσει ή θα αποδυναμωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Όταν θα ξέρουμε πως θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας. Και όταν θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: aftodioikisi

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ