ΚΚΕ Κρήτης: Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για το Κέντρο Υγείας Μοιρών

Petite Perle 300×250

Προς το Υπουργό Υγείας έθεσε επίκαιρη ερώτηση η ΚΟ ΚΚΕ Κρήτης για την υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μοιρών Δ. Φαιστού, την οποία υπογράφει ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στους χιλιάδες κατοίκους και εργαζομένους της περιοχής η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας  Μοιρών Δ. Φαιστού Κρήτης. 

Το Κέντρο Υγείας  στις Μοίρες του δήμου Φαιστού, με λιγοστό προσωπικό που δουλεύει σε συνθήκες εντατικοποίησης, πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες μιας περιοχής με περισσότερους από 50.000 κατοίκους κάθε ηλικίας, εργαζόμενους, μετανάστες εργάτες γης, χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση του πληθυσμού με τον τουρισμό τους θερινούς μήνες. Σ' αυτό υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία Αγίων Δέκα Βασιλικών Ανωγείων Γρηγοριάς, Ζαρού, Μιαμούς, Πόμπιας Σίβα και το Π.Ι. Τυμπακίου. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης καλύπτει όλη την περιοχή της Μεσαράς, από τα χωριά βόρεια από το ορεινό συγκρότημα του Ψηλορείτη μέχρι και τμήμα του Νομού Ρεθύμνου. Περιοχή στην οποία, επιπρόσθετα αναφέρουμε, λειτουργούν δεκάδες σχολεία με χιλιάδες μαθητές, τυπικής και ειδικής αγωγής, προνοιακές δομές και μεγάλοι χώροι εργασίας πχ συσκευαστήρια, ενώ δυστυχώς διαπιστώνεται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων. 

Όμως, σε ευθεία αντίθεση με τις μεγάλες ανάγκες, παραμένουν οι μεγάλες οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, η σοβαρή υποστελέχωση σ' ένα κέντρο ΚΥ, που  συγκαταλέγεται σε αυτά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλη τη χώρα,  με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Ενδεικτικά: Τα περιφερειακά ιατρεία λόγω της υποστελέχωσης του ΚΥ υπολειτουργούν. Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν έχει μικροβιολόγο και έχει αποψιλωθεί από εξοπλισμό, σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία διατήρησε η τωρινή, να γίνονται οι αναλύσεις αίματος 3 φορές την εβδομάδα στο ΠΑΓΝΗ με συγκεκριμένο πλαφόν. Αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτονται ούτε τα στοιχειώδη, όπως η αξιολόγηση ενός έκτακτου περιστατικού! Για τις εξειδικευμένες ανάγκες χιλιάδων παιδιών υπηρετεί μία παιδίατρος. Οι διακομιδές γίνονται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του ή τη δυνατότητα κάλυψης 2 ταυτόχρονων περιστατικών από το ΕΚΑΒ, με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή. Ζήτημα υπάρχει και με το κτίριο πχ τμήμα του δεν έχει στατική επάρκεια, με αποτέλεσμα να μην παρέχεται ασφάλεια για το προσωπικό που χρησιμοποιεί τους χώρους αυτούς. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για: 

  • Να καλύψει τις ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Μοιρών Ηρακλείου Κρήτης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων και να επιλύσει ζητήματα ασφαλούς στέγασής του και πλήρους εξοπλισμού του με κρατική χρηματοδότηση. 

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ