Μαθήματα ζωής για τους μαθητές του Λυκείου Γαζίου

Petite Perle 300×250

Ενημερώθηκαν για την Οδική Ασφάλεια και τις συνέπειες των Τροχαίων Ατυχημάτων

Ρεπορτάζ: Λίτσα Τσαντηράκη

Στο Γενικό Λύκειο Γαζίου βρέθηκε την περασμένη Τρίτη 9 Νοεμβρίου ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή του Α.Τ. Μαλεβιζίου Υ/Α' Κώστα Αλεξάκη, για ένα διαφορετικό μάθημα… ένα μάθημα ζωής.

Μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή δυο δράσεις αφιερωμένες στα τροχαία ατυχήματα και τις συνέπειες τους στην οικογένεια και στην κοινωνία, την οδική ασφάλεια και γενικότερα την ευαισθητοποίηση των νέων γύρω από αυτό το θέμα που αφορά όλους μας.

Τις δράσεις προλόγισε ο Λυκειάρχης, Γιάννης Κωστάκης, ο οποίος ανέφερε ότι "αυτό που μας ενδιαφέρει ως σχολείο, εκτός από τα μαθήματά σας, είναι να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες δράσεις έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα όπως περιβαλλοντικά και από την άλλη να ενημερωθούμε σε θέματα τροχαίων ατυχήματων σεισμών, πρώτων βοηθειών και τέλος στο πρόβλημα των πνιγμών", ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε όπως είπε στη "μάστιγα της εποχής που είναι τα τροχαία ατυχήματα".

Στο Λυκείο Γαζίου παρευρέθηκε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Χρύσα Λυρώνη Πάγκαλου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον κ. Καρακούδη και την Τροχαία Ηρακλείου και όπως δήλωσε θα ακολουθήσουν ανάλογες δράσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η πρώτη δράση αφορούσε ένα διαδραστικό project, με τίτλο "Τροχαίο δυστύχημα: προεκτάσεις και συνέπειες" στο οποίο ο κ. Καρακούδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη δραματική πρωτιά που έχει η χώρα μας παγκοσμίως στα θανατηφόρα τροχαία, επισημαίνοντας ότι αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου σε νέους ανθρώπους.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι νέοι που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο ανέρχονται περίπου στους 800 ετησίως, ενώ οι τραυματίες στους 10.000. Στη συνέχεια ο διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου ανέλυσε τις αιτίες αλλά και το κόστος των τροχαίων στη δημόσια υγεία της χώρας μας, που ανέρχονται, όπως είπε ανά έτος στα 3 δις, με το 40% του ετήσιου κόστους των δημόσιων νοσοκομείων να προέρχεται από τα τροχαία ατυχήματα.

H παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με την καθολική συμμετοχή των μαθητών που ενημερώθηκαν ότι αρκούν μόλις λίγα χιλιόμετρα για να καθηλωθεί ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως η περίπτωση του μπασκετμπολίστα Mπόμπαν Γιάνκοβιτς που σόκαρε την Ελλάδα όταν χτύπησε το κεφάλι του με δύναμη στην κολόνα της μπασκέτας με μόλις… 4 χλμ!

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο αφιέρωμα μαθητών σχολείου του Ηρακλείου σε συμμαθητή τους που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο… Σε αυτό το σημείο κάθε ψίθυρος στο αμφιθέατρο του Λυκείου Γαζίου σταμάτησε και όλοι παρακολουθούσαν προβληματισμένοι τις στιγμές και το άδικο τέλος του 17χρονου Παναγιώτη…

"Πεταλούδες στην Άσφαλτο"

Η δεύτερη δράση αφορούσε την προβολή ντοκιμαντέρ "Πεταλούδες στην Άσφαλτο", Εκπομπή-αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων. Μετά το πέρας της προβολής οι μαθητές συμμετείχαν στο διαδραστικό παιχνίδι του προγράμματος της τροχαίας.
Την εκδήλωση συντόνισαν η διεύθυνση του ΓΕΛ Γαζίου.
Οι σύμβουλοι σχολικής ζωής και υπεύθυνοι του ομίλου εθελοντών μαθητών του Λυκείου Γαζίου: κα Καλαϊτζάκη Ειρήνη και Γαρεφαλάκη Σοφία.
Σε αυτό το σημείο η Διεύθυνση και οι σύμβουλοι σχολικής ζωής ευχαριστούν:

  • Τους προσκεκλημένους: κα Χρύσα Λυρώνη, κ. Στυλιανό Καρακούδη, κ. Κωνσταντίνο Αλεξακη.
  • Τον Δήμο Μαλεβιζίου, δια της εκπροσώπου του κας Χρύσας Λυρώνη.
  • Τον σύλλογο των καθηγητών
  • Τους εθελοντές μαθητές και ειδικότερα τη μαθήτρια Εργαζάκη Μαρία (που φιλοτέχνησε τις αφίσες της εκδήλωσης).

Ψήφισμα στον Δήμο Μαλεβιζίου

Κατά το πέρας της δράσης επιδόθηκε ψήφισμα στην αντιδήμαρχο Χρύσα Λυρώνη Πάγκαλου με προτάσεις για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων στην περιφέρεια του δήμο Μαλεβιζίου στο οποίο αναφέρεται:
Η εκπαιδευτική κοινότητα του Γενικού Λυκείου Γαζίου ύστερα από το αφιέρωμα με θέμα τα τροχαία ατυχήματα που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου και του συλλόγου θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

Την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο παρατηρεί ότι στην περιοχή έχουν καταμετρηθεί πολλά τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα, ενώ πολλές οικογένειες δημοτών έχουν χάσει μέλη τους.
Ως εκ τούτου προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αντιμετώπισης τροχαίων περιστατικών κατατίθενται οι ακόλουθες προτάσεις υπόψιν της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου

  • Να λειτουργήσει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στην περιοχή.
  • Να οργανωθούν υπό την αιγίδα του δήμου δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Να ζητηθεί επανεξέταση της σήμανσης, ειδικά σε σημαντικές αρτηρίες της περιοχής.
  • Να υπάρξει μέριμνα για τον καθαρισμό των δρόμων από δέντρα, θάμνους κτλ, που εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων
  • Να δημιουργηθούν πεζοδρόμια σε οδούς που οδηγούν στα σχολεία της περιοχής, όπως στο Γυμνάσιο και το λύκειο.
  • Να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες, όπως στη συμβολή των οδών Γ. Παπανδρέου και Ελ Βενιζέλου, ειδικότερα για τις ώρες αιχμής.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ