Σε έξαρση οι παιδικές ιώσεις και στην Κρήτη – Το μήνυμα προς τους γονείς

Petite Perle 300×250

Σε τί οφείλεται και πώς θα το ξεπεράσουν

Νωρίς νωρίς έκαναν φέτος την εμφάνισή τους οι παιδικές λοιμώξεις στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Κρήτης.

Σε έξαρση βρίσκονται ήδη οι χειμερινές ιώσεις, όπως γαστρεντερίτιδα αλλά και βρογχιολύτιδα αλλά και οι ιώσεις του φθινοπώρου, «νωρίτερα απ' ό,τι συνήθως αλλά και πιο βαριές», όπως σημειώνει ο Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης.

Όπως τονίζει ο κ. Γαλανάκης, το περσινό lockdown έκαναν τα παιδιά πιο ευάλωτα στις παιδικές ασθένειες αφού το κλείσιμο στο σπίτι έκανε πιο ευαίσθητο το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές του νησιού περισσότερα παιδιά απ' ότι συνήθως.

«Εμβόλια και ψυχραιμία», η σύσταση προς τους γονείς

Ωστόσο, ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι γονείς οφείλουν να δείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία, «να προσέχουν, να μην φοβούνται και να κάνουν στα παιδιά τους όλα τα απαραίτητα για την κάθε ηλικία εμβόλια καθώς πάρα πολλά έχουν ξεμείνει αφού ξεχάστηκαν δόσεις».

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίζεται με την εμπειρία του ο κ. Εμμανουήλ Γαλανάκης τονίζοντας ότι έξαρση των παιδικών ιώσεων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο ως συνέπεια της παρατεταμένης καραντίνας που βιώσαμε κατά τους προηγούμενους 18 μήνες λέγοντας «ότι βρήκε τα παιδιά απροετοίμαστα αλλά θα το ξεπεράσουν».

«Ανοικτά σχολεία»

Τα παιδιά «πρέπει να εκτίθενται σε ήπιες ιώσεις ώστε να φύγει η ευπάθεια που παρουσιάζουν μέχρι τα δύο έτη περίπου, να δυναμώσει ο οργανισμός τους και να αποκτήσουν ανοσία ενώ όσο μεγαλώνουν αρρωσταίνουν λιγότερο». Παράλληλα το μήνυμα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ότι «τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά διότι τα παιδιά έχουν ανάγκη την κοινωνικοποίηση που τους προσφέρει το σχολείο».

Πηγή: cretapost

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ