«Λουκέτο» σήμερα στην εστίαση

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Κλειστά από τις 9- 12 τα εμπορικά καταστήματα

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση καθώς η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις τους λόγω του κορωνοϊού αγγίζει το 60%.

Η απεργία αναμένεται σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη να είναι καθολική «Για πρώτη φορά σύσσωμοι οι επιχειρηματίες του κλάδου ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία μαζί με 48 ακόμα Σωματεία από όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο Cretapost χαρακτηριστικά η κα.Αντωνακάκη.

Τα μέτρα στήριξης που ζητούν άμεσα οι επιχειρηματίες της εστίασης συνοψίζονται στα εξής:

  • Μη επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας
    Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων και
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν ανεμοθωράκια (τα πλαστικά που καλύπτουν τους πελάτες από το πλάι ώστε να προστατεύονται από τον άνεμο και το κρύο) σε εξωτερικούς χώρους καθώς αν υπερβαίνουν σε ύψος το 1.30 θεωρείται κλειστός χώρος οπότε οι εστιάτορες είναι υποχρεωμένοι να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

Σημειώνεται ότι με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι επιχειρηματίες καλούνται οι ίδιοι να προβαίνουν σε έλεγχο των πιστοποιητικών των πελατών τους κάτι που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Αντωνακάκη «δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, αλλά η Πολιτεία».

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί πορεία διαμαρτυρίας από την Λότζια προς την Περιφέρεια Κρήτης στην οποία θα συμμετέχουν και οι έμποροι του Ηρακλείου οι οποίοι επίσης πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊόύ.

Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΕΚΗ από τους εργαζόμενους του κλάδου της εστίασης.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των επιχειρηματιών της εστίασης βρίσκονται όλα τα Σωματεία Εργαζομένων που συνεργάζονται μαζί τους: αγροτικά και κτηνοτροφικά Σωματεία, αρτοποιών, dj, όλοι στηρίζουν την απεργία της 16ης Νοεμβρίου που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να είναι παλλαϊκή και ιδιαιτέρως ηχηρή.

Πηγή: cretapost

Related Articles