Συντυχάκης: Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων Κρήτης

Petite Perle 300×250

Μ. Συντυχάκης: Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης νιώθουν στο πετσί τους τις συνέπειες της ΚΑΠ

Τη συστηματική επίθεση που δέχονται οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή.

Όπως ανέφερε, τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων αφορούν στο κόστος παραγωγής που ανεβαίνει από τις τιμές των ζωοτροφών που έχουν εκτιναχθεί, από το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ κ.λπ.

Το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων μειώνεται συνεχώς, με τις τιμές παραγωγού να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την επιβίωσή τους, τόνισε ο Μ. Συντυχάκης. Επιπλέον, κινητοποιούνται για τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς και για τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές κ.ά., ενώ ιδιαίτερα βαριές είναι οι επιπτώσεις σε νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους.

Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς άλλες διατυπώσεις, δίνοντάς τους κάποια ανάσα, επιβάλλει άγριο τσεκούρωμα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμά τους, στο ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι ίδιοι και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μείωση κόστους παραγωγής, στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους, έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας.

Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η επίλυση με ευθύνη του κράτους των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου υπεραμύνθηκε τόσο της ΚΑΠ της ΕΕ, όσο και την ΚΥΑ, λέγοντας ότι διαμορφώνει δίκαιο πλαίσιο στην κατανομή των ενισχύσεων.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι νιώθουν καθημερινά τις συνέπειες της ΚΑΠ στο πετσί τους. Οι τιμές στις ζωοτροφές αποτελούν το 70% – 80% του κόστους παραγωγής γιατί έτσι αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές να κλιμακώσουν, με οργάνωση, με δικές τους μορφές «για να χάσουν τον ύπνο τους πάρα πολλοί», χτυπώντας στην καρδιά του προβλήματος.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ