Ο Μ. Σενετάκης για την επίσκεψη Μενδώνη στο Ηράκλειο

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και φορέων της πόλης για την προστασία των σεισμόπληκτων μνημείων στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχάνων Αστερουσίων ήταν ο βασικός λόγος επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη στο Ηράκλειο.

Ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης που την υποδέχθηκε και την συνόδευσε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στον Δήμο Ηρακλείου και στην αυτοψία που έκανε στο Αρκαλοχώρι, σημείωσε ότι “η παρουσία της υπουργού στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει ότι το κράτος βρίσκεται στο πλευρό των σεισμόπληκτων και πως σε αυτήν την δοκιμασία οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν δεν είναι μόνοι. Αυτή ήταν εξαρχής η κατεύθυνση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Για αυτό δεσμευτήκαμε όλοι. Αυτό και πράττουμε με έργα και όχι με λόγια”.

Τα έργα αποκατάστασης θα ξεκινήσουν άμεσα, καθώς η υπουργός σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης  εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ.€ προκειμένου η Εφορεία Αρχαιοτήτων να προβεί στα άμεσα σωστικά μέτρα και να μην υπάρξει επιβάρυνση των μνημείων.

Ειδικότερα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης προέκρινε την συμβολή δυο ανώτατων επιστημονικών ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην καταγραφή και αποκατάσταση των μνημείων, η πλειονότητα των οποίων είναι εκκλησίες.

Ανάμεσα στο έργα που ξεχωρίζουν είναι ο Άγιος Τίτος στο Ηράκλειο και η Παναγία Φανερωμένη στις Αρχάνες, καθώς η δημιουργία μόνιμης έκθεση στη Στοά μακάρι και η συντήρηση του Βυζαντινού τείχους στο τέλος της Λεωφόρου Δικαιοσύνης, για τα οποία υπεγράφησαν σχετικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου.


Ο κ. Σενετάκης συνόδευσε την κα Μενδώνη και στο γκρεμισμένο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου έγινε τρισάγιο στην μνήμη του ανθρώπου που έχασε άδικα τη ζωή του από τον σεισμό.

Related Articles