Διεθνή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού!

Petite Perle 300×250

Διεθνή διάκριση πέτυχαν ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης για την πρωτοποριακή ιδέα να δημιουργήσουν ένα βρώσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Το ασημένιο μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας του iGEM για το project του βρώσιμου εμβολίου για την Covid-19 έλαβε η ομάδα iGEM–CRETE του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως εξήγησε ο δρ Παναγιώτης Σαρρής, επίκουρος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ομάδα iGEM-CRETE από 15 φοιτητές και τρεις επιβλέποντες καθηγητές συμμετείχε, για πρώτη φορά, στον παγκόσμιο διαγωνισμό και έφερε στην Κρήτη το ασημένιο μετάλλιο «για την ιδέα μας της κατασκευής ενός βρώσιμου εμβολίου για την Covid-19».

Μιλώντας στην ΕΡΤ3, ο Π. Σαρρής ανέφερε ότι για να την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο εάν το βρώσιμο εμβόλιο θα είναι σε μορφή χαπιού θα λαμβάνεται δια μέσου κάποιου τροφίμου. «Θα το δούμε στην πορεία αν είναι τροφή. Εμείς πήραμε πρωτεΐνες του κορονοϊού, που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και τις έχουμε βάλει να εκφράζονται σε φυτικά κύτταρα, στην προκειμένη περίπτωση σε κύτταρα μαρουλιού, τα οποία, καταναλώνοντάς τα ο άνθρωπος, μπορεί να προκαλέσει διέγερση του ανοσοποιητικού, μέσω του επιθηλίου του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει ανοσία».

Σημειώνεται πως ο iGEM είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός συνθετικής βιολογίας, με συμμετέχοντες μαθητές και φοιτητές από πληθώρα διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ