Αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Πόσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στην Κρήτη

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Πανελλαδικά τα προγραμματισμένα ραντεβού (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000 – Όσα πρέπει να ξέρετε

Αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί κατά της covid-19, μετά την λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, ενώ αναμένεται νέα ώθηση τις επόμενες μέρες.

Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τα προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι χθες (για όλες τις δόσεις εμβολίου) ξεπερνούν τις 900.000.

Ειδικά η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και το μήνυμα που δίνεται με την επιλογή λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για τους άνω των 60 ετών από 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Καθημερινά την τελευταία εβδομάδα περίπου 70.000 πολίτες κατά μέσο όρο, κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση. Αναμένεται περαιτέρω ώθηση μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr, για τον έγκαιρο προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση 15 μέρες νωρίτερα από την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα ξεπεράσουν τις 90.000. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση πάνω από 900.000 πολίτες.

Τα στοιχεία για την Κρήτη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στην Κρήτη, οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση έφτασαν τους 48.704
Ειδικότερα, στο Ηράκλειο 23.882 άτομα έκαναν μέχρι και την Παρασκευή την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Στα Χανιά οι εμβολιασμοί με τρίτη δόση έφτασαν τους 11.007, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου τους 6.054 και στο Λασίθι τους 7.761.

Συνολικά σε όλο το νησί έχουν γίνει ως τώρα 818.532 εμβολιασμοί και με τις τρεις δόσεις.
Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έχουν γίνει συνολικά 385.903 εμβολιασμοί, στο Λασίθι 110.768, στα Χανιά 217.412 και στο Ρέθυμνο 104.449 εμβολιασμοί.

Τρίτη δόση εμβολίου: Όσα πρέπει να ξέρετε

Βασική προϋπόθεση για τον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δύο δόσεις  είναι να έχουν περάσει:

5,5 μήνες από τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, Moderna, Pfizer
2 μήνες από τον εμβολιασμό με το (μονοδοσικό) της Johnson & Johnson
Οι πολίτες που έλαβαν τα εμβόλια των Pfizer, AstraZeneca και Μοderna θα κάνουν την επαναληπτική δόση τους με το mRNA εμβόλιο της Pfizer.

Τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Όσοι εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση -τονίζεται, δυο μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, με Pfizer ή Johnson & Johnson.

Πώς θα κλείσετε το ραντεβού
Για τον προγραμματισμό ραντεβού αναμνηστικής δόσης οι πολίτες λαμβάνουν SMS από το emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αρκετοί από όσους έχουν κάνει Johnson & Johnson δεν έλαβαν SMS, όμως έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Τα βήματα
Όπως και στην πρώτη δόση του εμβολίου, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει την επιλογή «Δείτε αν ανήκετε στην πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα περίοδο με βάση τον ΑΜΚΑ σε συνδυασμό με τον ΑΦΜ σας και κλείστε το ραντεβού σας. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΑΜΚΑ».

Πηγή: cretalive

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...