Σ. Βαρδάκης:«Αδήλωτη και απλήρωτη η υπερεργασία, με υπογραφή Χατζηδάκη

Petite Perle 300×250

Το άρθρο του Σωκράτη Βαρδάκη:

Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι με τη νέα Υπουργική Απόφαση δεν καταργείται η δήλωση της υπερεργασίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή διευκόλυνση της γραφειοκρατίας, που δήθεν προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στον κόσμο της εργασίας, δεν έχει τέλος.

Αφού φρόντισαν να καταργήσουν την δήλωση υπερεργασίας, έξι μήνες πριν, με το νόμο 4808/2021, βάζουν και την τελική υπογραφή, για πλήρη εφαρμογή του νομοθετήματός τους, κάνοντας λόγο για βάρος γραφειοκρατίας και διαδικασία που δεν προστάτευε τον εργαζόμενο στην πραγματικότητα.

Με το άρθρο 36 του Ν. 4488/17, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε ώστε ο εργοδότης να υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», μεταξύ άλλων και την υπερεργασία πριν την έναρξη πραγματοποίησής της.

Η γραφειοκρατία που επικαλούνται, συνέβαλε στο να δηλώνονται από τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο ώρες τον μήνα, που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. 

Συνέβαλε στο να προστατεύεται ο εργαζόμενος απέναντι σε φαινόμενα ασυδοσίας, εκ μέρους μεγάλης μερίδας εργοδοτών, που τον ήθελε να παρέχει εργασία, χωρίς ωράριο και χωρίς ανάλογη πληρωμή. 

Επέτρεπε τον επιτόπιο έλεγχο από το ΣΕΠΕ ως προς το ωράριο του εργαζομένου και την καταβολή της προσαύξησης.

Δεν είναι έκπληξη, η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, αφού αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής της ΝΔ στο εργασιακό γίγνεσθαι. 

Κατάργηση οκταώρου, απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση του ρόλου του συνδικαλισμού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποβάθμιση ΣΕΠΕ, αμοιβή εργαζομένων, σε περίπτωση τηλεργασίας, με τον βασικό μισθό χωρίς δικαίωμα επιδομάτων και τέλος δικαστικές αποφάσεις που ενώ θα κρίνουν άκυρη μια απόλυση, εν τούτοις, δεν θα δεσμεύουν τον εργοδότη σε επαναπρόσληψη.

Φανταζόμαστε Κύριε Χατζηδάκη ότι θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο το σκοπό σας και η μη δήλωση της εργασίας, της υπερωρίας ή ακόμα και του εργαζόμενου στο σύστημα.

Θλιβερά τα νέα που θα ακολουθήσουν για την εργοδοτική παραβατικότητα και την εργασιακή εκμετάλλευση.  

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ