Ξεπερνούν τα 100 κρούσματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία του Ηρακλείου – 25 ανά ημέρα στην Δευτεροβάθμια

Petite Perle 300×250

Έντονη ανησυχία υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ηρακλείου από την διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης σημείωσε στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, οι δύο πρώτοι μήνες πήγαν πολύ καλά με 1 – 2 κρούσματα μαθητών και μέρα παρά μέρα 1 κρούσμα εκπαιδευτικού. Το Νοέμβριο καταγράφεται μια αυξητική τάση δηλαδή τα κρούσματα έγιναν 4 – 5.

Στα στοιχεία του τελευταίου 10ημέρου που παρουσίασε ο κ. Μπελαδάκης, φαίνεται ξεκάθαρα η αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία.

Πιο αναλυτικά:

  • Στις 5/11 βρέθηκαν 6 μαθητές θετικοί και κανένας εκπαιδευτικός.
  • Στις 8/11 βρέθηκαν 4 μαθητές και 1 εκπαιδευτικός.
  • Στις 9/11 βρέθηκαν 4 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί.
  • Στις 10/11 βρέθηκαν 6 μαθητές και κανένας εκπαιδευτικός.
  • Στις 11/11 βρέθηκαν 5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με τον κ. Μπελαδάκη, μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία σημειώνεται ραγδαία αύξηση.

  • Στις 12/11 βρέθηκαν 10 μαθητές θετικοί και
  • 15/11 βρέθηκαν 21 μαθητές και 9 εκπαιδευτικοί.

«Αυτό δεν συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες, άρχισε να μειώνεται κατά κάποιο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα είχαμε 16/11 16 μαθητές θετικούς και 5 εκπαιδευτικούς. Στις 17/11 είχαμε 7 μαθητές και κανένα εκπαιδευτικό, στις 18/11 14 μαθητές και 1 εκπαιδευτικό και 19/11 16 μαθητές και 1 εκπαιδευτικό συνολικά» σημείωσε ο κ. Μπελαδάκης.

Άρα τις τελευταίες 11 ημέρες βρέθηκαν θετικοί στον ιό 109 μαθητές και 21 εκπαιδευτικοί. «Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μας ανησυχεί ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε 27,5 χιλ. μαθητές και 4 χιλ. εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια, όμως είναι συγκοινωνούντα δοχεία η κοινωνία με την εκπαίδευση. Από τη στιγμή που έχουμε αύξηση στο ιικό φορτίο και στα κρούσματα που έχουμε στην κοινωνία, σίγουρα αυτό θα εμφανίζονταν κάποια στιγμή στα σχολεία».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπελαδάκης όταν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα απευθείας απομονώνονται οι μαθητές, μπαίνουν σε καραντίνα και οι εκπαιδευτικοί επίσης. «Δημιουργούν όμως μια δυσλειτουργία, διότι αν λάβουμε υπόψη μας ότι 21 μαθητές σημαίνει ότι σε 21 τμήματα ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι σε καραντίνα, άρα θα έχουμε τμήματα που δυσλειτουργούν λόγω των κρουσμάτων».

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα τμήμα που να έχει κλείσει λόγω κορωνοϊού. «Υπάρχουν τμήματα που οι μαθητές είναι στην τάξη τους αλλά μπορεί να βγει εκτός υπηρεσία ο εκπαιδευτικός. Εκεί γίνεται αναπλήρωση από τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας ώστε να μη δημιουργείται μια δυσλειτουργία και να μην χάνονται τα μαθήματα των μαθητών».

Η εικόνα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Γιάννης Καραγιαννίδης σημείωσε πως τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς οι μαθητές εμβολιάζονται και ήδη μεγάλο ποσοστών παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί. «Κατά μέσο όρο τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουμε περίπου 25 θετικά σε μαθητές ανά ημέρα και αυτά σε περίπου αντίστοιχο αριθμό τμημάτων δηλαδή 1 μαθητής ανά τμήμα. Οι εκπαιδευτικοί πολύ λίγοι είναι. Την εβδομάδα αυτή ήταν μόνο 2 θετικοί και την προηγούμενη 3 εκπαιδευτικοί».

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε πως είναι στο συμφέρον των παιδιών να εμβολιαστούν. «Από εκεί και πέρα προσπαθούμε στα περιθώρια που ορίζει το πρωτόκολλο, αν εμφανιστεί θετικό κρούσμα να ακολουθηθεί η διαδικασία. Να γίνονται καθημερινά self και rapid test για να παρακολουθούμε την εξέλιξη. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα στο σύνολο της κοινωνίας πιθανώς να αυξάνονται στην κοινότητα. Προς το παρόν πάμε καλά, 25 σε σύνολο 22 χιλ. μαθητών είμαστε καλά πιστεύω».

Πηγή: creta24

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ