Χωρίς "πλαφόν" οι συντάξεις των δικαστών – Αντιδρούν οι συνταξιούχοι άλλων κλάδων

Petite Perle 300×250

Αντιδράσεις στους κόλπους των συνταξιούχων άλλων κλάδων προκαλεί η απόφαση του Μισθοδικείου σχετικά με τις συντάξεις των δικαστών.

Συγκεκριμένα με την  υπ' αριθμόν 255/2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) έκρινε αντισυνταγματικό το «πλαφόν» των 4.608 ευρώ (μεικτά) που είχε θεσπίσει το άρθρο 120 του ν. 4623/2019.

Με απλά λόγια η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών και καταβολή αναδρομικών.

Δηλαδή οι δικαστές  θα μπορούν να εισπράττουν συντάξεις και πάνω από 4.608 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, από την εν λόγω απόφαση αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα και οι συνταξιούχοι βουλευτές, των οποίων οι συντάξεις (αλλά και οι μισθοί) προσαρμόζονται αυτόματα κατά το Σύνταγμα με τις συντάξεις και τους μισθούς των δικαστών.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή πρώην Προέδρου Ανώτατου Δικαστηρίου και ότι αναμένεται η επίσημη δημοσίευσή της με ολόκληρο το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτή.

Τι λένε εκπρόσωποι συνταξιούχων άλλων κλάδων για την απόφαση

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κάνουν λόγο εκπρόσωποι συνταξιούχων άλλων κλάδων, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν προάγεται το πνεύμα της ισότητας, της Δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Και ότι αυτά θα έπρεπε να «μετρούν» και στις αποφάσεις που βγάζουν τα δικαστήρια και για τις περικοπές άλλων συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος μιλώντας στο enikos.gr τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι και τυφλή και κουφή τελικά και ο νοών νοείτω…».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μελετήσουμε την απόφαση του Μισθοδικείου άμεσα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε».

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2021: Οι ημερομηνίες καταβολής για όλα τα ταμεία - xristika.gr

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Λινάρδος Ερμόλαος υποστήριξε ότι «ανθρώπινα δεν μπορούμε να στρεφόμαστε εναντίον ενός άλλου κλάδου, ο οποίος διεκδικεί τις θέσεις του και τα δικαιώματά του. Δεν στρεφόμαστε κατά των δικαστών. Θα ήταν ευχής έργον όμως, τα Ανώτατα Δικαστήρια να αντιμετωπίζουν παράλληλα με πνεύμα Δικαιοσύνης και ισότητας και τα θέματα των υπόλοιπων Ελλήνων πολιτών για να μην αισθάνονται κι εκείνοι πικρία και αγανάκτηση. Και τα δικά τους αιτήματα θα πρέπει να ικανοποιούνται».

Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι «για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου περιμένουμε να αντιμετωπιστεί και το θέμα για την εισφορά αλληλεγγύης με πνεύμα ισότητας και Δικαιοσύνης. Όλες αυτές οι δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι  προβλήματα όχι μόνο των ίδιων των συνταξιούχων αλλά και των οικογενειών μας. Έχουν γίνει σημαντικές περικοπές σε συντάξεις, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και οι αποδοχές των συνταξιούχων από το 2010 έως και σήμερα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Περιμένουμε με αγωνία και προσδοκία να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα με πνεύμα Δικαιοσύνης».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ