Μείωση έως και 70% καταγράφεται στην αγορά του Αρκαλοχωρίου

Petite Perle 300×250

Μείωση από 50% έως και 70% στους τζίρους τους είδαν έμποροι και επαγγελματίες της σεισμόπληκτης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, που ακόμα δεν έχουν συνέλθει από τα ρίχτερ του Σεπτεμβρίου

Πτώση του τζίρου, που αγγίζει το 50%, καταγράφεται στα εμπορικά καταστήματα του Αρκαλοχωρίου, με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών και τον εκπρόσωπό τους να τονίζουν την άμεση στήριξη της Πολιτείας. Όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση είναι δραματική και καλούν την Πολιτεία να λάβει έναν αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το Αρκαλοχώρι και η ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας απειλείται με ερημοποίηση, ενώ τα εμπορικά μαγαζιά χρειάζονται μια συνολική χρηματοδοτική στήριξη για να επανεκκινήσουν τον εμπορικό τους κύκλο, ο οποίος παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως το είδος του μαγαζιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο μεγάλος σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου συνεχίζει και δημιουργεί προβλήματα μέχρι και σήμερα. Μπορεί εκ πρώτης όψεως τα προβλήματα να φαντάζουν μεγάλα σε σπίτια, αλλά εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα εμπορικά καταστήματα. Το Αρκαλοχώρι είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό και λειτουργεί ως εμπορικός κόμβος για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε εμπορικά καταστήματα, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου αριθμεί γύρω στα 220-230 μέλη. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ο μεγάλος όμως σεισμός των 6 ρίχτερ δημιούργησε αρκετά προβλήματα. Πολλά μαγαζιά έγιναν «πράσινα» από τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα η εμπορική κίνηση, που μεταφράζεται είτε σε τζίρο για τον επιχειρηματία είτε σε μισθό για τον εργαζόμενο, να πέσει αισθητά.

«Δυστυχώς, βιώνουμε μια αρκετά άσχημη κατάσταση και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αισθάνεται εγκαταλελειμμένο και απομονωμένο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το Αρκαλοχώρι ήταν ένας κεντρικός εμπορικός δρόμος, όπου συνυπήρχαν έμποροι και καταναλωτές. Ευτυχώς, κανένα εμπορικό μαγαζί δε χρωματίστηκε κόκκινο. Πάνω από 50% των εμπορικών μαγαζιών έχουν πράσινο χρώμα, ενώ τα υπόλοιπα μαγαζιά είναι χρωματισμένα με κίτρινο χρώμα. Κατανοώ και σέβομαι απόλυτα πως πρέπει να επισκεφτεί την περιοχή άμεσα ξανά κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ώστε να δει τις ζημιές των μαγαζιών με κίτρινο χρώμα. Θεωρώ όμως πως τα μαγαζιά με πράσινο χρώμα έχουν αδικηθεί, είτε γιατί οι ζημιές είναι μεγαλύτερες είτε γιατί έχουν ανάγκη άμεσης χρηματοδοτικής στήριξης για να επανεκκινήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων, Βιοτεχνών, Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου (ΣΕΒΕΑ), Νίκος Χρονάκης.

Ο κ. Χρονάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το βασικό πρόβλημα είναι πως υπάρχει μια έντονη γραφειοκρατική διαδικασία και αυτός είναι ο βασικός λόγος που πολλές επιχειρήσεις έχουν "παγώσει". Αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να δώσει ένα εφάπαξ χρηματικό ποσό σε κάθε επιχείρηση. Επίσης, ο τζίρος έχει πέσει αισθητά. Υπολογίζω πως ο τζίρος έχει πέσει στο 50%. Βέβαια, εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης. Για παράδειγμα στα κρεοπωλεία του Αρκαλοχωρίου ο τζίρος είναι πεσμένος, αλλά όχι αισθητά. Έχει πέσει στο 10-20%. Δε συμβαίνει βέβαια το ίδιο με εμπορικά καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία. Εκεί μιλάμε για μείωση τζίρου που αγγίζει το 70%».

«Δεν έχουμε δει φως»

Αγανακτισμένος εμφανίστηκε στη «ΝΚ» ο επιχειρηματίας Στέλιος Κορναράκης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μαγαζιού ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, που πέρα από τη μεγάλη απώλεια τζίρου, είναι και οι «χαμένες εργατοώρες».

Πιο συγκεκριμένα, ο Στέλιος Κορναράκης μίλησε για το πρόβλημά του, λέγοντας πως ο σεισμός ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ο ίδιος εξομολογείται: «Ο σεισμός πραγματικά μας διέλυσε. Έχω χάσει το 50% του τζίρου μου και θεωρώ πως και οι άλλες επιχειρήσεις έχουν χάσει κοντά στο 50%. Όλοι πλέον οι επιχειρηματίες και οι έμποροι κινούνται με το 50% της εμπορικής δραστηριότητάς τους πριν γίνει ο φοβερός αυτός σεισμός. Τα ράφια του μαγαζιού μου διέλυσαν. Το ένα έπεσε πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα τα ανταλλακτικά να τα βάλω σε δύο κοντέινερ και στις αποθήκες. Οι ζημιές είναι μεγάλες, αφού το συνολικό χρηματικό ποσό αγγίζει τις 20.000 ευρώ. Αυτό ήταν το χρηματικό ποσό που αναγκάστηκαν να χρεωθώ εγώ προσωπικά, προκειμένου να ορθοποδήσει το μαγαζί».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, εξαιτίας της συγκεκριμένης κατάστασης χάνει πολλές εργατοώρες στην εξεύρεση του σωστού ανταλλακτικού. «Έρχονται πελάτες και μου ζητούν συγκεκριμένο ανταλλακτικό. Τα ανταλλακτικά τα έχω στα κοντέινερ και ψάχνω αρκετές ώρες. Χάνονται αρκετές εργατοώρες στην εξεύρεση του σωστού ανταλλακτικού. Άλλοι συνάδελφοί μου έχουν χάσει πολύ περισσότερα, με το ποσό πολλές φορές να ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Από τα 20.000 ευρώ, η Περιφέρεια θα μου δώσει ένα ποσό κοντά στα 1.000-2.000 ευρώ. Είναι "ψίχουλα". Και την ίδια στιγμή, πρέπει να δώσω άλλα 10.000 ευρώ για το σπίτι μου. Μένω στο σπίτι της πεθεράς μου και πηγαινοέρχομαι καθημερινά Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι. Ο τζίρος έχει πέσει, χάνονται εργατοώρες και πρέπει να δώσω τουλάχιστον 30.000 ευρώ για να πάρω πίσω τη ζωή μου. Η κατάσταση είναι δραματική».

ΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΡΙΞΗ

«Ακούμε μόνο "παχιές" υποσχέσεις»

Ο Στέλιος Κορναράκης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η Πολιτεία δεν πρέπει να μένει απαθής, αλλά πρέπει να είναι συνεχώς παρούσα στα προβλήματα των πολιτών. Όπως τονίζει, πρέπει να σταματήσει η Πολιτεία και οι φορείς (Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) να εθελοτυφλούν και να παράσχουν άμεση στήριξη.

«Δεν έχουμε δει φως ως επιχειρηματικός κόσμος. Η κατάσταση μάς έχει απαξιώσει. Ζητούμε τη στήριξη της Πολιτείας. Μέχρι αυτή τη στιγμή, ακούμε "παχιές" υποσχέσεις. Να σταματήσουν ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Πολιτεία την αδράνεια και να μας στηρίξουν με έμπρακτο τρόπο. Τα προβλήματα είναι πολλά. Ποιος θα μας ακούσει;», υπογράμμισε ο κ. Κορναράκης.

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ