Τέλος η κατάληψη των αγροτών στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Petite Perle 300×250

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους, δίχως ωστόσο να εφησυχάζουν, αποφάσισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης

Με το βλέμμα στραμμένο στις πληρωμές της δεύτερης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, που προγραμματίζονται πιθανότατα για τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου (την πρώτη καθημερινή μετά τα Χριστούγεννα, χωρίς να αποκλείεται και το διήμερο της Πέμπτης 23 και της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου), οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης προχώρησαν σε ανακωχή με την κυβέρνηση.

Την απόφαση της αναστολής των κινητοποιήσεων, μέχρι να διαπιστώσουν αν πράγματι στα βιβλιάριά τους «επιστρέψουν» οι κομμένες επιδοτήσεις, μετά τις σχετικές δεσμεύσεις του Σπήλιου Λιβανού, αποφάσισαν διά των εκπροσώπων τους οι Κρητικοί παραγωγοί, σε συνεδρίαση της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής, στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣΗ προχθές Σάββατο το βράδυ.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, αναφορικά με το ταξίδι των αγροτικών στελεχών στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Νοεμβρίου, όπου εντός του Κοινοβουλίου συζήτησαν με τον Σπήλιο Λιβανό, «η συνάντηση δεν έγινε με τον πρωθυπουργό. Εμείς περιμέναμε να υπάρξει ραντεβού με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, «ο υπουργός μάς έδωσε κάποιες διευκρινίσεις, αλλά δεν ικανοποίησε κατά μεγάλο ποσοστό τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό θα αποφασίσει τις περαιτέρω εξελίξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται, ότι στη συνάντηση της Πέμπτης 18 Νοεμβρίου, ήταν παρόντες και οι βουλευτές της Ν.Δ. από το Ηράκλειο Μάξιμος Σενετάκης και από το Ρέθυμνο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ ήταν επίσης τηλεφωνικά παρών και ο εκ Χανίων κυβερνητικός βουλευτής κ. Βολουδάκης.

Μαζί με την κρητική αντιπροσωπία, στη Βουλή ήταν επίσης και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Από κυβερνητικής πλευράς, παρέστη και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Μιλώντας στη «ΝΚ» χθες Κυριακή 21 Νοεμβρίου, το μέλος της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης τόνισε ξεκάθαρα: «Αν και αποφασίσαμε προς το παρόν πως σταματάμε τις καταλήψεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Ηράκλειο και Χανιά, αλλά και κάθε είδους κινητοποιήσεις, εντούτοις είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις της πληρωμής στην εκκαθάριση των επιδοτήσεων μέσα στον Δεκέμβριο. Και μετά, εάν δεν είναι οι πληρωμές αυτές που περιμένουμε, θα ξανασυνεδριάσουμε για να προχωρήσουμε στις περαιτέρω αποφάσεις μας».

Πάντως, ο συνδικαλιστής εξέφρασε την ευχή του «να είναι καλές οι εξελίξεις. Να ηρεμήσει και ο κόσμος. Και να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητά του. Πάντως, μέχρι τώρα, πλήρης ικανοποίηση δεν υπάρχει. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει τον Δεκέμβριο. Μας είπαν ότι οι πληρωμές θα γίνουν στις 27 του μήνα, αλλά μπορεί και πιο μπροστά. Στο μεταξύ, η εξισωτική αποζημίωση, απ' ό,τι μας έχουν πληροφορήσει, θα πληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου και από 'κει και μετά θα περιμένουμε και το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης, οπότε και ευελπιστούμε, μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν, να επιστραφούν και τα χρήματα στα βιβλιάριά μας. Και θα κρατηθεί μόνο το 2%, που θα διατεθεί για τις Νatura περιοχές, με βάση όσα ισχύουν από τον σχετικό κανονισμό».

Για το θέμα του ΑΤΑΚ

Διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, πράγματι, στις διευκρινίσεις που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για αλλαγές ή προσθήκες ΑΤΑΚ σε δηλωθέντα αγροτεμάχια, δόθηκε η λύση που ζητούσαν οι αγρότες ως εξής:

«Κατά παρέκκλιση για το έτος 2021 δύναται να μεταβληθούν τα στοιχεία του ΑΤΑΚ χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», σύμφωνα με νέα εγκύκλιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να προσθέσουν παράλληλα επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχια.

Αναλυτικότερα, η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει:

«Θέμα: "Τροποποίηση εγκυκλίου διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων". ΣΧΕΤ.: Η υπ' αριθμ. 56170/1-10-2021 εγκύκλιος διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και υποβολής εκπρόθεσμων ΕΑΕ.

Η ανωτέρω σχετική εγκύκλιος τροποποιείται ως εξής: 1. Στην παράγραφο 4.8.7 του Κεφαλαίου ΙΙ προστίθεται: Κατά παρέκκλιση για το έτος 2021 δύναται να μεταβληθούν τα στοιχεία του ΑΤΑΚ χωρίς περαιτέρω έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εξής: Ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τον ΑΤΑΚ που έχει ήδη καταχωρίσει, καθώς και το ποσοστό ιδιοκτησίας στον πίνακα "Στοιχεία ιδιοκτήτη" της καρτέλας "Ιδιοκτησία". Επίσης έχει τη δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον ΑΤΑΚ σε αγροτεμάχιο. Διευκρινίζεται ότι δεν μπορεί να αλλάξει καθεστώς ιδιοκτησίας και κατά τον έλεγχο της εγκυρότητας λαμβάνονται υπόψη μόνο τα στοιχεία των ΑΤΑΚ που ήταν στην περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο που υπέβαλε την ΕΑΕ».

Πηγή: neakriti

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ