Θεοδωρίδου-κορωνοϊός: Αντισώματα μετά την τρίτη δόση εμβολίου εντός 1-3 ημέρων

Petite Perle 300×250

Την ταχεία αύξηση των αντισωμάτων κορωνοϊού μετά την τρίτη δόση μέσα σε 1-3 μέρες επισήμανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. 

Όπως τόνισε, η νόσηση με Covid είναι 3 φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή σε νοσοκομεία 2 φορές και ο θάνατος 7 φορές. 

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης έχει αρχίσει από 1η Σεπτεμβρίου. Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό ατόμων άνω των 50 ετών». 

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε μελέτη που συμμετείχαν 10.000 άτομα, εκ των οποίων οι 5.000 έλαβαν δύο δόσεις και οι άλλοι 5.000 δόσεις έλαβαν και την τρίτη δόση, διαπιστώθηκε ότι από αυτούς που δεν είχαν λάβει τρίτη δόση, οι 123 νόσησαν έναντι 6 ατόμων από αυτούς που είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση. 

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες, επισήμανε ότι η συχνότητα περικαρδίτιτας ήταν δύο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο. 

Πρόσθεσε δε ότι στόχος των εμβολίων ήταν η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο και όχι η μείωση της μετάδοσης του ιού. «Μεγάλος αριθμός μελετών αφορά στη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους. Μπορούν να τον μεταδώσουν, λιγότερο συχνά από ανεμβολίαστους και ο κίνδυνος αυξάνει όταν υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα», σημείωσε. Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι το επίπεδο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή του εμβολιασμένου, επιδρά στην τοπική ανοσία, όπως για παράδειγμα στους βλεννογόνους μύτης, στόματος κλπ.  κ και αναμένεται η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου να καθιστά πιο εύκολη τη μόλυνση εμβολιασμένων. 

«Η χορήγηση τρίτης δόσης θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει φανεί και στο Ισραήλ. Ο χρόνος αύξησης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχύς, εντός 1-3 ημερών, καθώς προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση». 

Σχετικά με τη φυσική νόσο, όπως προκύπτει από μελέτη σε άτομα που πέρασαν ήπια Covid πριν 12 μήνες, φάνηκε ότι διατηρούσαν ικανοποιητικά εξουδετερωτικά αντισώματα σε διαφορετικό ποσοστό όμως για κάθε μετάλλαξη.

Όπως επισήμανε, υπάρχουν διαταραχές στην αλληλουχία του αντιγόνου, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική εξασθένηση και μειωτική λειτουργία των Τ κυττάρων. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διασπορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα αύξησε τις περιπτώσεις επαναλοίμωξης. 

«Η ανοσία από φυσική νόσο φαίνεται να εξασθενεί και δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα. Νόσος και εμβολιασμός θεωρείται ότι προσφέρει την καλύτερη προστασία», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Τέλος, αναφερόμενη στη γρίπη, δήλωσε ότι υπάρχει συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης, αριθμός υπερδεκαπλάσιος του ρυθμού που είχαμε την περυσινή περίοδο και τα επικρατόντα στελέχη είναι οι: Η3Ν2, η Η1ν1 και ο τύπος Β. «Τα στελέχη είναι κοντά στα προ covid ετών. Φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική. 2,3 εκατ. εμβόλια έχουν γίνει και 300.000 εμβόλια έχουν συνταγογραφηθεί αλλά περιμένουν», κατέληξε. 

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ