Μαμουλάκης: Υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της Κυβέρνησης για το θεσμός των Μικροχρηματοδοτήσεων ;

Petite Perle 300×250

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Ένα σημαντικό εργαλείο για την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, ο θεσμός των Μικροχρηματοδοτήσεων έρχεται ξανά στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Αλέξη Χαρίτση και 41 ακόμη Βουλευτών.

«Από τις αρχές του 2020, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, προκαλώντας σημαντική αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις ήταν από τους στρατηγικούς πυλώνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας θεσμός που μπορεί ναδιευκολύνει την έναρξη και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ένταξη στο σύστημα παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας μεγάλου τμήματος του ενεργού πληθυσμού, καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι μικροχρηματοδοτήσεις πρέπει να αξιοποιηθούν ως εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής γι' αυτό και ζητάμε απαντήσεις σχετικά με το εάν έχει χορηγηθεί κάποια σχετική άδεια λειτουργίας, σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα μικροχρηματοδοτήσεων με συν-επένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εάν εμπλέκεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα κι αν όχι γιατί, καθώς και εάν εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο τροποποίησης του ν.4701/2020 εφόσον παρατηρούνται δυσχέρειες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο συγκεκριμένος θεσμός παραμένει αναξιοποίητος και το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάζεται αδρανές. Οι μικροχρηματοδοτήσεις όμως, όπως έχει παραδεχθεί και ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, μπορούν να θεραπεύσουν την καίρια αδυναμία του τραπεζικού μας συστήματος που είναι η προσαρμογή του στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μέσω του θεσμού, κάθε δικαιούχος να λάβει συνολική χορήγηση, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, μέχρι 25.000 € προκειμένου, μεταξύ άλλων, να καλύψει επενδυτικές ανάγκες ή να το χρησιμοποιήσει ως κεφάλαιο κίνησης.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ