ΗΠΑ: Οργανωμένες επιδρομές κλοπής σε πολυτελή καταστήματα

Petite Perle 300×250

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν οι οργανωμένες, συλλογικές, επιδρομές για κλοπή σε πολυτελή καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ένωση Λιανικού Εμπορίου της Καλιφόρνια να κάνει λόγο ακόμη και για «εγχώρια τρομοκρατία».

Πριν λίγες ημέρες, περίπου 80 κουκουλοφόροι εισέβαλαν οργανωμένα σε πολυκατάστημα στο Γουόλνατ Κρικ της Καλιφόρνια, λεηλάτησαν μόνο το τμήμα πολυτελών ειδών και, λίγα λεπτά αργότερα, έφυγαν με 25 αυτοκίνητα.

Οι ληστείες «flash mob» όπως εχουν καθιερωθεί να λέγονται-γνωστές και ως flash rob-δεν είναι νέο φαινόμενο. Θέτουν όμως τους λιανοπωλητές και την αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό συναγερμό, ειδικά τώρα που ξεκινά η εορταστική περίοδος,αφού έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Η έκταση και η ταχύτητα της επίθεσης στο πολυκατάστημα Nordstrom στο Γουόλνατ Κρικ εξέπληξε και συγκλόνισε πολλούς. «Δεν θα το ονόμαζα καν αυτό ως οργανωμένο έγκλημα, αλλά ως εγχώρια τρομοκρατία», είπε η Ρέιτσελ Μισελέν, πρόεδρος της Ενωσης Λιανικού Εμπορίου της Καλιφόρνια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Fox40 στο Σακραμέντο.

Οι επιδρομές αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και στην περιοχή του Σικάγο.

Το περασμένο Σάββατο, 40 άτομα επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο υποκατάστημα της γαλλικής πολυτελούς μάρκας Louis Vuitton στην Γιούνιον Σκουέαρ στο Σαν Φρανσίσκο, καθάρισαν τα ράφια με ταχύτητα αστραπής και έφυγαν με τα αυτοκίνητά τους.

Τρία καταστήματα της Louis Vuitton στο Σικάγο έγιναν επίσης στόχος επιθέσεων flash mob. Στο προάστιο ΟΑΚΑ Μπρουκ, μια συμμορία 14 ατόμων λεηλάτησε αγαθά αξίας άνω των 100.000 δολαρίων.

Αυξάνονται οι μιμητές

Οι έμποροι λιανικής σε όλη τη χώρα φοβούνται οτι οι οργανωμένες αυτές επιθέσεις βρίσκουν όλο και περισσότερους μιμητές και λαμβάνουν προφυλάξεις ασφαλείας. «Το επίπεδο οργανωμένων κλοπών στο λιανικό εμπόριο είναι απλώς απαράδεκτο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ. «Οι εταιρείες και οι πελάτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους».

Ο κυβερνήτης ανέθεσε σε μια ειδική μονάδα της Καλιφόρνια να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές κατά των μαζικών κλοπών. Μέχρι στιγμής πάντως, χωρίς επιτυχία, καθώς οι επιθέσεις flash mob αυξάνονται : Στο Χέιγουόρντ, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, περισσότεροι από 30 άτομα λεηλάτησαν ένα κοσμηματοπωλείο. Μιά  κάμερα παρακολούθησης στην κοντινή πόλη του Όκλαντ δείχνει περισσότερους από 30 μασκοφόρους  να εισβάλλουν σε ένα κατάστημα ρούχων, να αδειάζουν τα ράφια και να εξαφανίζονται  σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης Τζέφρι Ίαν Ρος, δεν βλέπει πάντως κανένα στοιχείο ότι οι κλοπές σε καταστήματα έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Υποψιάζεται, ωστόσο, ότι τα βίντεο των Flash Robs που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο μπορεί να ενέπνευσαν άλλους να μιμηθούν. «Είναι τολμηρό και προκαλεί για δράση», λέει.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των πολυάριθμων ομαδικών κλοπών και του τρόπου με τον οποίο οι δράστες επικοινωνούν, συντονίζουν και μεταπωλούν τα κλοπιμαία. Μέχρι στιγμής, μόνο τρία από τα περίπου 80 άτομα που εμπλέκονται έχουν συλληφθεί στην επίθεση στο Γουόλνατ Κρικ. Εννέα άτομα κατηγορήθηκαν για τη λεηλασία στη Γιούνιον Σκουέαρ του Σαν Φρανσίσκο.

Ο εγκληματολόγος Ρος φοβάται ότι οργανωμένες αυτές ληστείες σε πολυτελή καταστήματα δεν θα εξιχνιαστούν ποτέ πλήρως. Ο αριθμός των δολοφονιών και των βίαιων εγκλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί και η αστυνομία είναι στα όριά της, λέει ο Αμερικανός εγκληματολόγος.

ΠΗΓΉ: www.naftemporiki.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ