Οι Κρητικοί σπεύδουν να εμβολιαστούν: Ραγδαία άνοδος του ημερήσιου αριθμού εμβολιασμών

Petite Perle 300×250

Στο νομό Λασιθίου, τα «σκήπτρα» του εμβολιασμού – Στο ΠΑΓΝΗ οι πρώτες 30 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πολλαπλασιάστηκαν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ. Όπως είπε, χθες, στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, μέσα σε ένα 24ωρο στο Κέντρο Υγείας στον Εσταυρωμένο εμβολιάστηκαν 1.526 άτομα, ενώ στις 23 Νοεμβρίου οι εμβολιασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 894. Ένα μήνα πριν, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική: στις 23 Οκτωβρίου διενεργήθηκαν 288 εμβολιασμοί, ενώ ακόμη ένα μήνα πίσω – στις 23 Σεπτεμβρίου – 261.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη την Κρήτη. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Ρεθύμνου στις 23 Σεπτεμβρίου έγιναν 93 εμβολιασμοί, στις 23 Οκτωβρίου 68 και στις 23 Νοεμβρίου 219.

Η αντίστοιχη πορεία των εμβολιασμών στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Χανίων κατέγραψε 138, 88 και 301 εμβολιασμούς αντιστοίχως, ενώ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Στις 23 Σεπτεμβρίου έγιναν 52 εμβολιασμοί, ένα μήνα μετά 58 και στις 23 Νοεμβρίου έφτασαν τους 285.

Σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, στην Κρήτη έχει εμβολιαστεί το 65% του γενικού πληθυσμού, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικιακές ομάδες άνω των 20 ετών φτάνει το 84%. Τα «σκήπτρα» σε αυτή τη διαδρομή κατέχει ο νομός Λασιθίου, με τα αντίστοιχα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 75% και στο 92% αντιστοίχως και να προδιαγράφουν, όπως ανέφερε και η κ. Μπορμπουδάκη, την πορεία προς την ενδημικότητα της Covid-19, κατάσταση κατά την οποία θα υπάρχουν μολύνσεις, αλλά όχι οι κατ' αναλογία βαριές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου το ποσοστό των εμβολιασμών φτάνει στο 62% στον γενικό πληθυσμό και το 80% στις ηλικίες άνω των 20. Αντιστοίχως στα Χανιά τα ποσοστά εμβολιασμών διαμορφώνονται σε 67% και 85%, ενώ το Ρέθυμνο καταγράφει τα χαμηλότερα, με τους εμβολιασμένους να φτάνουν το 60% στον γενικό πληθυσμό και το 80% στους πολίτες άνω των 20 ετών.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι Κρητικοί όχι μόνο κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, αλλά προσέρχονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά, χωρίς να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Έτσι, σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη, στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων τα προγραμματισμένα ραντεβού υπερκαλύπτονται σε ποσοστό 100.1%. Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έγιναν 284.704, ενώ είχαν προγραμματιστεί 284.396. Πολύ υψηλό ποσοστό εκτέλεσης των προγραμματισμένων ραντεβού, 98,3%, καταγράφουν και οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έγιναν 485.633 εμβολιασμοί, ενώ είχαν προγραμματιστεί 494.082.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σημείωσε η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, οι πολίτες που δεν προσέρχονται στο ραντεβού τους για κάποιο λόγο, το επαναπρογραμματίζουν.

Τρίτη δόση

Παράλληλα με τους εμβολιασμούς των πολιτών που αποφάσισαν τώρα να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 «τρέχουν» και οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση. Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου είχαν γίνει στην Κρήτη 57.817, αριθμός που σήμερα έχει ξεπεράσει τις 60.000. Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και από τις κινητές ομάδες, που μέχρι τώρα έχουν εμβολιάσει 6.044 πολίτες, ενώ 1.179 εμβολιασμοί έχουν γίνει κατ' οίκον.

Λόγω της κατακόρυφης αύξησης της προσέλευσης του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα αποφασίστηκε η διεύρυνση της λειτουργίας τους και ορισμένες Κυριακές και αργίες μέσα στον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, στις 5, 12, 19, 24 και 31 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 2 Ιανουαρίου, κάτι για το οποίο θα ακολουθήσει αναλυτική.

Στο ΠΑΓΝΗ οι πρώτες 30 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων

Στο μεταξύ, από χθες άρχισε η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε μολυσμένους από τον κορωνοϊό υψηλού κινδύνου πολίτες της Κρήτης που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια και εφόσον η ειδική κεντρική επιτροπή αποφανθεί θετικά για τον καθέναν ξεχωριστά. Όπως είπε η κ. Μπορμπουδάκη, το ΠΑΓΝΗ για τον λόγο αυτό έχει παραλάβει 30 δόσεις, ενώ, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες, υπάρχει σχεδιασμός για μελλοντική χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και από το νοσοκομείο Χανίων.

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ