ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα παρά τις ανησυχίες για την Όμικρον

Petite Perle 300×250

Ο κόσμος βρίσκεται σε "συναγερμό" λόγω της νέας παραλλαγής του κορονοϊού ονόματι Όμικρον αλλά η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να ευθύνεται για τις περισσότερες από τις τρέχουσες μολύνσεις παγκοσμίως, όπως ανέφερε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με το CNBC.

"Πάνω από το 99% των κρουσμάτων διεθνώς οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα και περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται σε ανεμβολίαστους", όπως δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, στο CNBC τη Δευτέρα. "Νομίζω ότι αυτή είναι η προτεραιότητά μας όσο περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για την παραλλαγή Όμικρον".

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε στην παραλλαγή Όμικρον, που αρχικά αναφερόταν ως B.1.1.529, ως "παραλλαγή ανησυχίας". Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική, πιο μολυσματική και ενδεχομένως να μπορεί να αποφεύγει τα εμβόλια. Το στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Δέλτα, από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, δεδομένου του ασυνήθιστου αστερισμού μεταλλάξεων και του προφίλ που διαφέρει από προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας.

"Το προφίλ των μεταλλάξεων υποδηλώνει έντονα ότι θα έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα και ότι θα μπορούσε να αποφύγει την ανοσολογική προστασία που θα έχετε λάβει, για παράδειγμα, από ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και πιθανώς ακόμη και από ορισμένα από τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο", δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών Δρ. Άντονι Φάουτσι στο NBC την Κυριακή.

"Επομένως, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό πρόκειται να συμβεί, αλλά υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει πραγματικά να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό", πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Η Swaminathan είπε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο για να πραγματοποιήσουν πειράματα και να συλλέξουν δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να απαντήσουν σε ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από τη νέα παραλλαγή.

"Αυτό που θα θέλαμε να μάθουμε είναι αν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ακόμη και από τη Δέλτα" είπε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξεταστεί αν "η παραλλαγή Όμικρον είναι ικανή να αποφύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις είτε μετά από φυσική μόλυνση είτε μετά από εμβόλια".

Κάλεσε επίσης τις χώρες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον να μοιραστούν τα δεδομένα τους για περαιτέρω μελέτη.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει πλέον εντοπιστεί σε πολλά μέρη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία. Πολλές χώρες έχουν εντείνει τους περιορισμούς στα ταξίδια από τη νότια Αφρική σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Οι κατασκευάστριες εμβολίων κατά του κορονοϊού – Pfizer, BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca – έχουν ανακοινώσει ότι μελετούν την παραλλαγή Όμικρον.

Η Swaminathan σημείωσε ότι προς το παρόν, θα πρέπει να θεωρείται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν κάποια προστασία, αν όχι πλήρη προστασία έναντι της Όμικρον.

"Είναι πραγματικά σημαντικό ότι όλοι εκεί έξω που είναι ακόμα ανεμβολίαστοι ή που έχουν λάβει μόνο μία δόση, να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους", τόνισε.

Πηγή: capital

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ