Νέα μέτρα – Κρήτη: Θύελλα αντιδράσεων για τα πρόστιμα

Petite Perle 300×250

«Ναι» στον εμβολιασμό, «όχι» στην υποχρεωτικότητά του, λένε φορείς της Κρήτης – «Τα αστυνομικά μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων στον νομό Ηρακλείου, σχολιάζοντας αρνητικά το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους των 60 και άνω χρόνων, που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λένε «Ναι στους εμβολιασμούς, όχι στην υποχρεωτικότητα με ή χωρίς πρόστιμα», στη «ΝΚ».

Ωστόσο, επισημαίνουν την ανάγκη της πειθούς των ανθρώπων αυτών και του συνόλου της κοινωνίας για εμβολιασμό κατά της Covid-19, μέσα από διάλογο και επιχειρήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιοι επιστήμονες της χώρας, ενώ τα αστυνομικά αυτά μέτρα – όπως καταγγέλλουν – ρίχνουν λάδι στη φωτιά του κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τους εμβολιασμένους κατά των ανεμβολίαστων, γεγονός που μετατρέπει την κοινωνία σε «ζούγκλα».

Μπάμπης Λεκάκης: «Μονόδρομος ο εμβολιασμός»

Από τον χώρο της αγοράς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης, τονίζει την ανάγκη να πειστούν να εμβολιαστούν οι πάντες, για να μην έχουμε ποτέ ξανά lockdown στην Ελλάδα, ενώ και λόγω της υγειονομικής κατάστασης με τις συνεχείς αυξήσεις των κρουσμάτων ο ίδιος «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και στέλνει το μήνυμα της ανάγκης μαζικών εμβολιασμών.

«Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται… Νομίζω ότι είναι μονόδρομος ο εμβολιασμός και δεν έχουμε και άλλο "όπλο" για να προστατευτούμε. Και είναι και ο μόνος τρόπος προκειμένου να αποφύγουμε και ένα νέο lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, αλλά και για τους επαγγελματίες. Δυστυχώς, θα πρέπει να επωμιστούμε όλη αυτή τη διαδικασία. Μπορεί να μας ξενίζει ότι πρέπει να μας υποχρεώνουν να εμβολιαστούμε, αλλά δεν μπορεί να το κάνουμε διαφορετικά. Όμως, ως προς τα πρόστιμα, εμείς ούτως ή άλλως έχουμε διαφωνήσει. Είναι πάρα πολύ υψηλά τα πρόστιμα. Ο κόσμος δεν μπορεί να τα επωμιστεί. Δηλαδή, τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται είτε στους επαγγελματίες είτε στους καταναλωτές για το αν μπει ένας ανεμβολίαστος σε ένα κατάστημα, ή αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είναι πάρα πολύ υψηλά. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια διαφορετική κουλτούρα. Και η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να βγει μπροστά και να ενημερώσει, και όχι να έχουμε κάθε φορά τα πρόστιμα για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν», καταλήγει ο Μπάμπης Λεκάκης.

Δημήτρης Βρύσαλης: «Ατομική ευθύνη… με ποινή»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, δήλωσε στη «ΝΚ» τα εξής: «Η κυβέρνηση 20 μήνες τώρα αναπαράγει τη θεωρία της ατομικής ευθύνης για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την "ατομική ευθύνη με ποινή" – αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα – χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο. Ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημόσιου Συστήματος Υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς. Όσο αναγκαίος είναι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στις σχολές, να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αρθεί το μέτρο της αναστολής των εργαζομένων, να γίνονται μαζικοί έλεγχοι δωρεάν και προληπτικά για όλους χωρίς διαχωρισμό, να επιταχθούνε οι ιδιωτικές δομές υγείας, κ.ά.».

Θέμης Φραγκιαδάκης: «Ενισχύουν τον κοινωνικό αυτοματισμό»

Ως «φασιστικού τύπου» χαρακτηρίζει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των προστίμων το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Ηρακλείου Θέμης Φραγκιαδάκης, αφού, όπως λέει, «ρίχνει λάδι στη φωτιά του κοινωνικού αυτοματισμού, σκορπώντας τον διχασμό ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας…».

Όπως αναφέρει στη «ΝΚ» ο Θέμης Φραγκιαδάκης, «σήμερα βάζει στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους άνω των 60. Αύριο μπορεί να το κάνει για τους άνω των 50 και πάει λέγοντας. Ή μπορεί να πει "όποιος καπνίζει θα πληρώνει ειδικό φόρο γιατί το κάπνισμα βλάπτει την υγεία"».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «εμείς αυτό το μέτρο το θεωρούμε φασιστικό. Είναι ένα μέτρο που από τη μια δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό και από την άλλη ανοίγει ένα κακό προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις πάνω στα ζητήματα υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια πολιτική υγείας. Είναι μια εκδικητική πράξη, που "χρυσώνεται με το χάπι" ότι τα χρήματα τα οποία θα επιβληθούν σαν πρόστιμα θα πάνε στα δημόσια νοσοκομεία».

Καταλήγοντας, ο Θέμης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι, «αντιθέτως, θα έπρεπε όλος ο κόσμος να έχει μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν αυτοί οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 ετών είχαν μια άμεση επαφή με τον γιατρό τους, θα μπορούσαν να πειστούν, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ότι πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν την υγεία τους…».

Γρηγόρης Κοκοβάκης: «Πειθώ και όχι πρόστιμα»

Την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα και τα πρόστιμα εξέφρασε, όμως, προς την «ΝΚ» και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Κοκοβάκης. «Ο εμβολιασμός είναι μια κοινωνική αλληλεγγύη. Γιατί πρόκειται για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούμε απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους. Όμως, είμαστε αντίθετοι στα πρόστιμα και την υποχρεωτικότητα, γιατί καταπατούνται πλήρως και οι κοινωνικές ελευθερίες. Θεωρούμε λοιπόν ότι με πειθώ και χωρίς πρόστιμα θα έπρεπε να πορευτεί η κυβέρνηση και όχι με πρόστιμα και με επιβολή αυτού του μέτρου».

Στο σημείο αυτό ο Γρηγόρης Κοκοβάκης θεωρεί ότι έχουν ευθύνες και οι επιστήμονες που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να πείσουν τον κόσμο για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού. «Βέβαια, ουσιαστικά είναι κάτι πρωτόγνωρο όλο αυτό που συμβαίνει. Έτσι, ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι οι επιστήμονες πειραματίζονται. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να προσαρμοστούν και αυτοί, ανάλογα με τη μετάλλαξη και την εξέλιξη του ιού…», καταλήγει ο κ. Κοκοβάκης.

Πηγή: neakriti

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ