Έφτασε η μετάλλαξη Όμικρον στην Κρήτη – Το πρώτο κρούσμα στη χώρα

Petite Perle 300×250

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης με την έναρξη της ενημέρωσης για την εξειδίκευση των νέων μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πρόκειται για άνδρα, ελληνικής καταγωγής που ταξίδεψε αεροπορικώς από τη Νότια Αφρική.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης στη συνέχεια ο ασθενής έφτασε στην Κρήτη στις 26 Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο υποβλήθηκε σε έλεγχο rapid test, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια όμως άρχισε να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να υποβάλλεται καθημερινά σε έλεγχο rapid test που προέκυψε θετικό στις 29 Νοεμβρίου. Ο έλεγχος pcr που ακολούθησε έδωσε αποτελέσματα ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί. 

Ακόμη, τόνισε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών του έχει ολοκληρωθεί και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ασθενής ο οποίος παραμένει σε καραντίνα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Πλεύρης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Στην ενημέρωση, στο υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο από τους 520.000 πολίτες άνω των 60 θα επιλέξει να εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 250.000 θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ