«Έκανε το σταυρό του και είπε δόξα τω Θεώ για όλα»

H πρώτη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης όταν έμαθε για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Έκανε το σταυρό του και είπε δόξα τω Θεώ για όλα». Με αυτόν τον τρόπο έκανε δεκτή την ανακοίνωση χθες το απόγευμα της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία εντάχθηκε στους εφησυχάζοντες Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο αγαπητός μεταξύ ιερέων και πιστών.

Ήταν ο βοηθός Επισκόπου, Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης κ. Πρόδρομος Ξενάκης, εκείνος που διάβασε την ιστορική απόφαση στον κ. Ειρηναίο. Και όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Επίσκοπος Κνωσού, που εδώ και χρόνια είναι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, «λαμβάνοντας δύναμη από τη δύναμη της ψυχής του και χαρά από την πνευματική χαρά που βιώνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του», ο σεβάσμιος ιεράρχης «αποδέχθηκε και αποδέχεται με σεβασμό τις αποφάσεις της Εκκλησίας χωρίς καμία κατ' άνθρωπον θλίψη, αλλά με δοξολογία του ονόματος του Θεού».

Ο ίδιος εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ήταν απολύτως ενήμερος για όλα τα βήματα. Όπως δήλωσε ο βοηθός επίσκοπός του, οι τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί που τον εξέτασαν, σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, ενημέρωσαν προηγουμένως τον Αρχιεπίσκοπο και έλαβαν την έγκρισή του. «Απάντησε και στους τρεις χωριστά ότι επιθυμεί και να προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με τις αποφάσεις της εκκλησίας. Αυτό και μόνο δείχνει το ήθος του Αρχιεπισκόπου μας και την εκκλησιολογία του. Πάντα έβαζε μπροστά όχι το εγώ αλλά το εμείς της Εκκλησίας. Πάντα επαναλάμβανε, πρώτα παιδί μου η Εκκλησία και μετά όλοι εμείς».

Η απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την διαδοχή του κ. Ειρηναίου, δεν ήταν εύκολη για κανένα, επανέλαβε ο Επίσκοπος Κνωσού. «Ήταν όμως η μόνη νόμιμη λύση. Η λύση αυτή ήταν μονόδρομος για να διασφαλιστεί το κύρος και η νομιμότητα των διαδικασιών» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος δε στο κλίμα μεταξύ των Ιεραρχών της Κρήτης, ο Επίσκοπος Κνωσού είπε ότι η ανακοίνωση του Φαναρίου, με την οποία επικυρώθηκε η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα, με χαρμολύπη. Με λύπη μεν κατ' άνθρωπον, όπως εξήγησε, αλλά και με πνευματική χαρά. «Όπως δεν έπαψε να γίνεται ο Αρχιεπίσκοπος ο ίδιος πηγή χαράς και ευλογίας για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα συνεχίσει και τώρα με την προσευχή και το χαμόγελό του να είναι πηγή δύναμης και θάρρους για όλους τους ανθρώπους από τη νέα αυτή έπαλξη του εφησυχάζοντος αρχιερέως του χρόνου, για όσα χρόνια του χαρίσει ο Θεός, που ευχόμαστε να είναι πολλά.» τόνισε.
Ζήτησε ακόμη: «Να δώσουμε όλοι ένα μήνυμα αγάπης, ενότητας, σεβασμού και ο σεβασμιότατος παραμένοντας εδώ, στο σπίτι και στο δωμάτιό του, θα είναι τιμή και έπαινος για τον όποιο διάδοχο προκύψει, αλλά και για ολόκληρη την Εκκλησία της Κρήτης, δίνοντας την ευχή του με το κομποσκοίνι του, την προσευχή του και με το χαμόγελό του που είναι διαρκές στο πρόσωπό του».

Η χθεσινή ιστορική για την Εκκλησία της Κρήτης μέρα, όπως είπε ο θεοφιλέστατος, Πρόδρομος Ξενάκης, δεν είναι τυχαία, καθώς χθες ήταν η γιορτή της μνήμης του Αγίου Πορφυρίου, με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είχε πνευματική σχέση. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, ο Άγιος Πορφύριος όταν τον ρώτησαν για τον τότε Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίου, πριν από την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου, είχε πει «τον άνθρωπο αυτό τον σκεπάζει πάντα το χέρι του Θεού».

Πηγή: ertnews.gr

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ