Ξεκινούν εργασίες για την συντήρηση στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου

Petite Perle 300×250

Tα έργα εντάσσονται στη σύμβαση που υπογράφηκε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη

Ξεκινούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες συντήρησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο του Ηρακλείου, που εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε πριν από δύο εβδομάδες από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Πρόκειται για τη ριζική ανακαίνιση των εξωτερικών όψεων του μνημείου, που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές φθορές, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν και από τους τελευταίους σεισμούς. Σύμφωνα με το πλαίσιο των εργασιών θα αφαιρεθούν τα φθαρμένα κονιάματα, όπως και οι βιολογικές επικαθήσεις στους λίθους, θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός, αντιδιαβρωτική προστασία και επικάλυψη με κονίαμα σφράγισης των μεταλλικών στοιχείων, συγκόλληση των λίθινων τμημάτων με συνδέσμους τιτανίου, στερεώσεις με χρήση ενεμάτων και σφραγίσεις ρωγμών με χρήση κονιάματος.

      Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, και έχει προϋπολογισμό 87.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ως κατεξοχήν αρμόδια για τέτοιας φύσεως εξειδικευμένες εργασίες. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει καθοριστεί στους 18 μήνες και σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η εν λόγω παρέμβαση στο μνημείο του Αγίου Τίτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του τόπου μας, χρηματοδοτώντας τα έργα και συντονίζοντας τις χρονοβόρες και σύνθετες, συνήθως, διαδικασίες μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών».

      Όπως πρόσθεσε ο κ. Φασουλάκης «με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη προσωπικά, την φροντίδα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το άγρυπνο ενδιαφέρον του προέδρου του ενοριακού συμβουλίου του Αγίου Τίτου, εφημερίου π. Εμμανουήλ Ασκιανάκη, δρομολογήθηκε η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο εν λόγω μνημείο. Οι εργασίες αναμένονται το επόμενο διάστημα και έχουν ως στόχο την συντήρηση του εμβληματικού μνημείου της πόλης μας και την αντιμετώπιση των φθορών του, οι οποίες μάλιστα επιδεινώθηκαν με τους πρόσφατους σεισμούς».

Φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιστορική αναδρομή

      Ο ναός του Αγίου Τίτου είναι ένα εκ των εμβληματικών μνημείων του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα. Η αρχική ανέγερση του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο ανάγεται στα πρώτα χρόνια της ανάκτησης της αραβοκρατούμενης Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά (961 μΧ), για να στεγάσει την έδρα της νέας Μητρόπολης, όταν σημειώθηκε και η μεταφορά της χριστιανικής πλέον πρωτεύουσας της Κρήτης, από την Γόρτυνα στο Ηράκλειο.

      Έκτοτε, ως έδρα της Επισκοπικής Αρχής της Μεγαλονήσου, ο ναός του Αγίου Τίτου ακολουθεί την πλούσια και ταραχώδη ιστορία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και ειδικό σύμβουλο του περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργο Τζωράκη ο ναός στα χρόνια της βενετικής κυριαρχίας (1211-1669) μετατράπηκε σε Επισκοπή των Λατίνων. Στα μέσα του 15ου αιώνα ανακαινίστηκε αλλά και επεκτάθηκε, ενώ ένα αιώνα περίπου αργότερα, υπέστη σημαντικές καταστροφές από σεισμό και πυρκαγιές, οι οποίες επέβαλαν την εκ θεμελίων ανοικοδόμησή του (1577), στον ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο, εσωτερικές τοξοστοιχίες και επιβλητικό κωδωνοστάσιο.

Κατά την οθωμανική κατάκτηση (1669) ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί (Βεζίρ τζαμί) και το κωδωνοστάσιό του σε μιναρέ. Ο συγκλονιστικός για το Ηράκλειο σεισμός του 1856 κατέστρεψε πλήρως το βενετικό οικοδόμημα, το οποίο ξανακτίστηκε εκ νέου -αυτή τη φορά ως τζαμί-, για να λειτουργήσει μέχρι την αποχώρηση των μουσουλμάνων από την Κρήτη. Το 1925 το μνημείο επανήλθε, με τις ανάλογες μετατροπές- στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία, αφιερωμένο και πάλι στον Άγιο Τίτο, ο οποίος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου και ο πρώτος Επίσκοπος της Κρήτης. Το 2013 πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του ιστορικού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου σε Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ