Ασημακοπούλου: Η 3η δόση του εμβολίου, μας δίνει περισσότερη ελπίδα και μεγαλύτερη αισιοδοξία

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Η πανδημία της covid-19 δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα, κυρίως, ως προς την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αν και σχεδόν έναν χρόνο τώρα η ανθρωπότητα έχει ως βασικό της όπλο το εμβόλιο, για την καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ευρώπη και η χώρα μας, ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται, κατά διαστήματα, αντιμέτωπες με νέα, ισχυρά επιδημικά «κύματα» της νόσου.

Τα κράτη αναγκάζονται να αυστηροποιούν τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς της νόσου, με κάποια από αυτά να θυμίζουν τις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις της περιόδου έναρξης του ξεσπάσματος της πανδημίας, όπως το καθολικό lockdown πρόσφατα στην Αυστρία. Η επιστροφή σε αντίστοιχα μέτρα προστασίας, υποδηλώνει ότι η αποχή των πολιτών από τον εμβολιασμό – ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, άνω των 60 ετών – επιτρέπει τη συνέχιση της εξάπλωσης, την πίεση στα συστήματα υγείας και κυρίως των θανάτων. Παράλληλα, οι ζωές όλων μας απομακρύνονται από την κανονικότητα, τουλάχιστον στον βαθμό που θεωρούσαμε πως θα την κατακτούσαμε, μετά την έλευση των εμβολίων.

Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι στην Ευρώπη, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, ο εμβολιασμός κατάφερε να αποτρέψει σχεδόν 470.000 θανάτους, στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ενώ για το ίδιο διάστημα στη χώρα μας, με τον εμβολιασμό στις ηλικίες 60-69, αποφεύχθηκε το 52% των θανάτων, στις ηλικίες 70-79 το 45% και στις ηλικίες άνω των 80 ετών το 51%.

Επομένως, το εμβόλιο έσωσε ζωές, προστάτεψε την υγεία μας και μεταξύ άλλων, συνέβαλε αποφασιστικά στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μετακίνηση διευκολύνθηκε, κυρίως, μέσω του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού εμβολιασμού. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, το εν λόγω Πιστοποιητικό αποτέλεσε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε με επιτυχία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέρχεται με μία νέα πρόταση, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία» και η οποία αφορά στην 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, που αποτυπώνεται και αυτή στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, παρατείνοντας τη χρονική ισχύ του. Προτείνει, λοιπόν, η αναμνηστική δόση να θεωρηθεί ως προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρότασης, εκτιμάται ότι θα βοηθηθούν τα συστήματα υγείας, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα «ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών», αλλά και ότι θα «τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία», αποτρέποντας την εφαρμογή νέων οριζόντιων περιορισμών, γεγονός που είναι πιθανό να  προκαλέσει εκ νέου εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, όπως και στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Είναι σαφές ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Ο έγκαιρος εμβολιασμός ανέκαθεν έσωζε ζωές και προλάμβανε δυσάρεστες επιπτώσεις για την υγεία, ενώ ήταν διαχρονικά το αποτελεσματικότερο μέσο, για να σταματήσουν όλες οι μεγάλες πανδημίες.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της covid-19. Τα εμβόλια είναι δώρα ζωής και ασπίδα προστασίας για την υγεία όλων μας. Ας αναλογιστούμε, μόνο, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας, εάν τα εμβόλια δεν είχαν ανακαλυφθεί από την επιστήμη και την ιατρική. Πόσες «ξεχασμένες» σήμερα ασθένειες, θα ταλαιπωρούσαν και θα απειλούσαν την υγεία και τη ζωή μας.

Τα ελπιδοφόρα αυτά επιτεύγματα, οφείλουμε να τα καλοδεχόμαστε, να μην τους γυρίζουμε την πλάτη και να αισθανόμαστε ευγνώμονες για αυτά τα δώρα ζωής, που μας προσφέρονται από τη σύγχρονη και πολύ εξελιγμένη επιστήμη.

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 είναι σήμερα το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα μας, απέναντι σε έναν πραγματικό πόλεμο που ήδη διαρκεί 2 χρόνια. Ας χρησιμοποιήσουμε, λοιπόν, αυτό το όπλο όλοι μας, με εμπιστοσύνη στους γιατρούς και την επιστήμη, γυρνώντας την πλάτη στα αλλοπρόσαλλα μηνύματα και τα fake news, που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

 Η 3η δόση του εμβολίου, μας δίνει μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία, για αυτή τη μάχη της ανθρωπότητας, από την οποία νικητής, για ακόμη μια φορά, θα είναι ο άνθρωπος.

* Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως Βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Πηγή: dete

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...