Πολλές καταστροφές από την σφοδρή κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες

Petite Perle 300×250

Δύσκολη νύχτα για χιλιάδες πολίτες είναι η αποψινή, καθώς η ισχυρή κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει τη χώρα. Ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες και κόβοντας στα δύο δρόμους, χωριά εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και γεφύρια κατέρρευσαν.

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές, ενώ σημειώθηκαν και καταστροφές από κατολισθήσεις.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα κυρίως την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ωστόσο έγιναν ιδιαίτερα αισθητά και σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ιόνιο, ενώ και η Αττική δεν γλίτωσε από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Η γγ Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο.

Ειδικότερα, σε μία απέραντη λίμνη έχουν μετατραπεί τεράστιες εκτάσεις, ειδικά στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, καθώς οι ποσότητες νερών στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Λούρο είναι τόσες που οι κοίτες των ποταμών δεν μπόρεσαν να τις συγκρατήσουν.

Η Αμμουδιά Πρέβεζας μετατράπηκε σε λίμνη, ενώ απειλητικά φουσκώνει και ο Μέγας Ποταμός στη Λίμνη Πλαστήρα. Στη Δυτική Αχαΐα έχουν αποκλειστεί χωριά από το νερό και πραγματοποιήθηκαν 20 διασώσεις ηλικιωμένων κατοίκων. Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στη Ναύπακτο και το Ρίο, χωριά εκκενώθηκαν στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Σοβαρές ζημιές καταγράφονται σε Κοζάνη και Ζάκυνθο.

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε και την Αττική -ειδικά τα νότια προάστια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι οι θυελλώδεις άνεμοι, με ριπές ανέμου έως και 120 χλμ/ώρα. Στο παραθαλάσσιο μέτωπο τα κύματα «μαστίγωσαν» τη στεριά.

Στον Σταθμό Σφενδάλης του Προαστιακού κόπηκαν τα καλώδια ηλεκτροκίνησης από πτώση δένδρου και έκλεισε η γραμμή, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική. Συνολικά, από διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής έχουν πραγματοποιηθεί 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Στο σύνολο της χώρας, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε μέσω του 112 να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου μέχρι το βράδυ προβλέπονται βροχές.

Με νεότερη ανακοίνωση, δε, προειδοποίησε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τη Λήμνο.

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα αναλυτικά:

Ήπειρος

Από το νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου υπερχείλισε ο Αχέροντας στην Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και εκτάσεις. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου. Όλος ο κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έχει κλείσει καθώς καλύφθηκε από τα θολά νερά του ποταμού και από φερτά υλικά.

Ο Καλαμάς έχει υπερχειλίσει και πάλι στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, αλλά και στον κάμπο της Βρυσέλας. Στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.

Στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, τα νερά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος. Πλημμυρισμένοι οι κάμποι της Μενίνας (Νεράιδας) και της Ρίζιανης. Προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές και στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Μαυροματίου, από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Ήδη στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία απομακρύνουν τους βράχους από το δρόμο.

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου. Την ίδια ώρα οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν σε πολλά σημεία ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις και να φέρουν απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ζημιές σε επιχειρήσεις από την περιοχή του Τερόβου και στο Δήμο Ζηρού άφησε και ο Λούρος καθώς από την υπερχείλιση των νερών πλημμύρισαν τα πάντα. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

gotista.jpg
Πηγή: ipeirotika.gr

Θεσσαλία

Πηγή: karditsalive.net

Επικίνδυνα «φούσκωσαν» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.Αυξημένη η στάθμη των ποταμών στην ανατ. Αργιθέα (11/12/2021)

Ο Μέγας Ποταμός βρίσκεται στα όρια υπερχείλισης, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι γύρω περιοχές στην Λίμνη Πλαστήρα. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές, ενώ από το απόγευμα έκλεισε ο κεντρικός δρόμος προς Φυλακτή.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Την ίδια ώρα, με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής. «Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αιτωλοακαρνανία

Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προοληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου έχει ως εξής:

«Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί δρόμοι στη Ναύπακτο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη που το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου έχει μετατραπεί σε «λίμνη». Το νερό στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και το ταρτάν έχει φτάσει του 50 πόντους, σύμφωνα με το βίντεο που εξασφάλισε το nafpaktianews.Nafpaktia news: Λίμνη το Παπαχαραλαμεπειο στάδιο Ναυπακτου

Αχαΐα

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στην Αχαΐα από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στα Άνω Σουδενέικα, όπου δύο σπίτια στο ύψος της Εκκλησίας έχουν αποκοπεί από τα νερά, ενώ αν συνεχιστεί η ραγδαία βροχόπτωση οι κάτοικοι θα εγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πολιτική Προστασία Δυτικής Ελλάδας, δεν αποκλείει να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας και στη ΝΕΟ Πατρών-Πύργου, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας σε πολλά σημεία.

Η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ωρών έχει προκαλέσει και πάλι προβλήματα στο Ρίο της Πάτρας, όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, αλλά και μέσα στον ιστό της περιοχής όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η περιοχή είναι σχεδόν απροσπέλαστη.

Ιόνιο

Μάχη με τη θεομηνία, που χτύπησε και το Ιόνιο, δίνουν επί ώρες οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, οι οποίοι είτε με μηχανήματα, είτε με εργαλεία προσπαθούν να ξεβουλώσουν φρεάτια και τάφρους, να καθαρίσουν δρόμους και γέφυρες από φερτά υλικά και να διοχετεύσουν τον μεγάλο όγκο του νερού σε ρέματα και ποτάμια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι τα Πηγαδάκια, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα, ο Αλικανάς και το Βανάτο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού και ειδικότερα στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών και στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Ρομιρίου.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στον Λαγανά, στο Καλαμάκι, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο και στον Άγιο Δημήτριο. Κλειστός είναι ο δρόμος στο Λυκούδι και ο δημοτικός δρόμος στο Καλαμάκι, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, καθώς η περιοχή πάνω από τον δρόμο είναι μεταξύ αυτών που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι δίνουν τον δικό τους αγώνα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τα νερά να μπουν σε σπίτια και αγροικίες, ενώ αρκετά είναι τα χωράφια που έχουν πλημμυρίσει.

Κοζάνη

Η ισχυρή και παρατεταμένη βροχόπτωση και ένα κανάλι, που ξεχείλισε είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες Αλωνακίων, Σκήτης και Ξηρολίμνης του Δήμου Κοζάνης. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή, ενώ δεν γλύτωσαν και τα κοιμητήρια στην κοινότητα Αλωνακίων, που βυθίστηκαν στην κυριολεκτικά κάτω από το νερό.

Η ορμή του νερού ήταν τόσο μεγάλη που βρήκε δίοδο, φτάνοντας με ορμή στην Επαρχιακή Οδό Κοζάνης Καστοριάς. Συνεργεία του Δήμου έφτασαν στο σημείο και με την βοήθεια μηχανημάτων κατοίκων των Αλωνακίων απομάκρυναν τα φερτά υλικά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Αλωνακίων Χάρης Ευσταθιάδης στην ΕΡΤ Κοζάνης, δεν είναι η πρώτη φορά, που αντιμετωπίζουν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Ωστόσο αναμένονται οι ανάλογες εργασίες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τον καθαρισμό καναλιών.

Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 34ο χλμ. έως το 45ο χλμ.
  • στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς-Αμυνταίου, από το 22ο χλμ. (Διασταύρωση Βασιλειάδας) έως το 35ο χλμ. (όρια Π.Ε. Φλώρινας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και λοιπό Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 42ο χλμ.στην Εθνική Οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 42ο χλμ. διασταύρωση με οδό προς Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής έως τον Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγήςστην Επαρχιακή Οδό Αετού-Νυμφαίου, από το 6ο χλμ. έως την Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του κάθετου άξονα (Α-27) της Εγνατίας οδού Φλώρινας – Νίκης, καθώς και στο λοιπό Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Η κακοκαιρία από ψηλά – Εικόνα από δορυφόρο

Εικόνα από το βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας παρουσιάζει το meteo.gr

Όπως αναφέρει το meteo.gr, σε εξέλιξη βρίσκεται η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει την χώρα με έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα μεγάλα ύψη αθροιστικού υετού. Στην δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 14:40 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 χρωματίζονται με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις τα υψηλότερα νέφη, οι κορυφές των οποίων φτάνουν σε θερμοκρασίες κάτω των -40 βαθμών Κελσίου.

Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη αθροιστική βροχόπτωση από την αρχή του εικοσιτετραώρου έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12 στην Ήπειρο πλησιάζει τα 250 χιλιοστά.

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμός στα Θεοδώριανα Άρτας έχει καταγράψει 244 χιλιοστά βροχής και ακολουθούν τα Δερβίζιανα Ιωαννίνων με 174 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα φαίνονται οι 8 σταθμοί που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το μεσημέρι του Σαββάτου 11/12.

Οδηγίες και συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύουΝα έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμαΝα ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμουςΝα ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουνΝα μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένωνΝα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότηταςΝα αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Κυριακή

Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 , στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.

Αναλυτικά:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφωσεις με βροχές κατά διαστήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βαθμιαία της κεντρικής Μακεδονίας. Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.Από το βράδυ και από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ