Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΩΝ Τ' ΑΡΜΑΤΑ» (φώτο-βίντεο)

Petite Perle 300×250

Στο επίκεντρο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια από το Δήμο Μαλεβιζίου της έκθεσης με τον γενικό τίτλο «ΤΩΝ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΩΝ Τ' ΑΡΜΑΤΑ»  στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, στην Τύλισο, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε συνεργασία με τον συλλέκτη και ερευνητή της πολεμικής ιστορίας κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη οργανώθηκε αυτή η έκθεση του οπλισμού με τον οποίο η Κρήτη συμμετείχε στην Επανάσταση, αναδεικνύοντας άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Ύστερα από προσπάθειες δεκαετιών ο κ. Τζιρτζιλάκης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κάθε λογής όπλο που χρησιμοποιήθηκε από τις αντιμαχόμενες πλευρές, συγκεντρώνοντας παράλληλα πλούσιο υλικό για τον τρόπο χρήσης και για τις συνθήκες διεξαγωγής του πολέμου.

Το παρών έδωσαν Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι κοινοτήτων, κληρικοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό απο την Εντεταλμένη Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Ευαγγελία Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη, και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας αναφέρθηκε στην Έκθεση και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, αλλά και τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Πυργιανάκη, το δημοσιογράφο – συγγραφέα Νίκο Ψυλλάκη και τον ιατρό Ανδρέα Μανιό που όλοι τους αφιέρωσαν αρκετό προσωπικό χρόνο.

Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή για την πραγματοποίηση της έκθεσης της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος βρίσκεται πάντα δίπλα στο Δήμο Μαλεβιζίου όπως τόνισε ο κ. Μενέλαος Μποκέας.

Επίσης ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους χορηγούς των επετειακών δράσεων του Δήμου Μαλεβιζίου: Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., PowerPros Electromechanical Engineering Νίκο Πουλορινάκη, Εμμ. Κοκολογιάννη & Υιοί ΑΕΞΤΕ, Χαλκιαδάκης ΑΕ, καθώς και στη Διδάκτορα Αρχαιολογίας Μαρία Λυριτζάκη-Trumpf.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Πινακοθήκης Μαλεβιζίου κ. Πάνος Μαματζάκης.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά εκτός Πέμπτης: 10.00  μέχρι 15.00 και  17.00 μέχρι τις 21.00.

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της έκθεσης προέκυψε το 2020, όταν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου συγκρότησε μια άτυπη, άμισθη εισηγητική επιτροπή για τη συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν οι κ.κ. Ηρακλής Πυργανάκης αρχιτέκτονας, Νίκος Ψυλλάκης συγγραφέας – δημοσιογράφος και Ανδρέας Μανιός ιατρός.

Εκτός από την έκθεση, η επιτροπή εισηγήθηκε στον κ. Δήμαρχο Μαλεβιζίου την έκδοση δυο τόμων, επίσης πρωτοποριακών, που αναμένεται να αναδείξουν την τοπική ιστορία και να φωτίσουν άγνωστα γεγονότα του Μεγάλου Σηκωμού. Οι προτάσεις έγιναν αμέσως αποδεκτές και από την επόμενη μέρα άρχισαν οι προετοιμασίες που κράτησαν πάνω από ενάμιση χρόνο!

Ο πρώτος τόμος, με τίτλο Των Αντρειωμένων τ' Άρματα, Όπλα και εφόδια των Κρητικών στην Επανάσταση του 1821 από τη Συλλογή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, περιλαμβάνει το υλικό που εκτίθεται στην Πινακοθήκη με εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα του ίδιου του συλλέκτη και εισαγωγή του κ. Νίκου Ψιλάκη. Πρόκειται για μια έκδοση που φιλοδοξεί να αποτελέσει την απαρχή πληρέστερης ιστορικής και κοινωνικής μελέτης των τεκμηρίων που διασώθηκαν από τον αιώνα των επαναστάσεων. Τον τόμο προλογίζουν η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας και ο Πρόεδρος της εισηγητικής επιτροπής κ. Ηρακλής Πυργιανάκης.

Ο δεύτερος τόμος με τίτλο Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821 αποτελεί μία λεπτομερή και εμπεριστατωμένη έρευνα για τον ρόλο της περιοχής κατά την Επανάσταση. Ιστορικοί και άλλοι ειδικοί επιστήμονες μελετούν πρωτογενές υλικό και αρχειακές πηγές, ερευνούν σημαντικά γεγονότα και φωτίζουν πολύπλευρα την τοπική ιστορία από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι το τέλος της οθωμανικής κατοχής, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Η επαναστατική δραστηριότητα στο Μαλεβίζι υπήρξε κομβική κατά την περίοδο που άναβε η σπίθα της εξέγερσης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Σ' αυτό συνέβαλε η στρατηγική της σημασία, ως άμεσα γειτνιάζουσας με το Μεγάλο Κάστρο, η μεγάλη οικονομική της δραστηριότητα, το έμψυχο δυναμικό της και η γεωπολιτική της θέση στο κέντρο της Κρήτης.

Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα των κ.κ. Ν. Ανδριώτη, Μ. Αστυρακάκη, Ν. Γιγουρτάκη, Α. Μανιού, Κ. Μαστρογιαννάκη, Η. Πυργιανάκη, Γ. Τσερεβελάκη και Ν. Ψιλάκη. Προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρης Δετοράκης.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ