Εμβολιασμένο το 66% του πληθυσμού στην Κρήτη

by RAFAELA MPERKH

Τελευταία Ενημέρωση:

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού που παρουσίασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Όπως ανέφερε η κα. Μπορμπουδάκη, το ποσοστό για τις πρώτες δόσεις του εμβολίου είναι αρκετά ικανοποιητικό καθώς κλείνουν ραντεβού άνθρωποι που μέχρι στιγμής δεν είχαν μπει στη διαδικασία της εμβολιαστικής κάλυψης. «Είναι άνθρωποι άνω των 60 ετών λόγω και του τελευταίου μέτρου που πάρθηκε και κινητοποίησε συμπολίτες μας που διαμένουν σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, είτε είναι σε αστικές περιοχές και δεν έχουν ιδιαίτερη κινητικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφόσον έρχονται σε επαφή με δικούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει η επικινδυνότητα να νοσήσουν. Πολλοί άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία της α’ δόσης, έχουμε όμως και αρκετές αναμνηστικές δόσεις. Έχουμε φτάσει στο γενικό πληθυσμό στο 66% του εμβολιασμού ενώ με την α’ δόση στο 70%».

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη έχουμε 131.712 εμβολιασμούς με την γ’ δόση. «Βλέπουμε ότι υπάρχει από μέρα σε μέρα μεγάλη αύξηση. Ενδεικτικά όταν τις ημερομηνίες 8-12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε 26.538 εμβολιασμούς στην Κρήτη όταν τις αντίστοιχες ημέρες του Νοεμβρίου ήταν 13.778. Έχουμε διπλασιάσει τους εμβολιασμούς σε κάποιες γραμμές θα δούμε και τριπλασιασμό. Είναι εντυπωσιακή η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στο νησί».

Η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως παρατηρείται αύξηση στις ηλικίες 60, 70 και 80 ετών και δεν αποκλείεται αυτό να σχετίζεται με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Είναι πολύ σημαντική η συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης στους νέους, όπου είναι συνεπής στα ραντεβού τους. Δεν κλείνουν μόνο ραντεβού αλλά προσέρχονται και κάνουν το εμβόλιο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε σχεδόν 100% των πραγματοποιήσεων στα ραντεβού που σημαίνει ότι δεν έχουμε ακυρώσεις. Σε κάποιες γραμμές έχουμε πάνω από 100% που σημαίνει ότι όχι μόνο προσέρχονται αλλά σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος και θέσει ένας ερώτημα και είναι στη διαδικασία του εμβολιασμού και υπάρχει επάρκεια δόσεων, μπορεί να εμβολιαστεί την ίδια ημέρα. Όμως ιδιαίτερη προσοχή, δεν πρέπει να προσερχόμαστε χωρίς ραντεβού διότι μετά θα έχουμε άλλα θέματα».

Αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των παιδιών 5 – 11 ετών λέγοντας πως η 7η ΥΠΕ Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Θεμιστοκλέους αλλά και στο συντονιστικό κέντρο προκειμένου να ενεργοποιηθούν και άλλες εμβολιαστικές γραμμές. «Στα νοσοκομεία ξεκινάμε όπως με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, για να επεκταθούμε σταδιακά στην Πρωτοβάθμια έχει μια δυναμική όπως έγινε και ο σχεδιασμός με τους εμβολιασμούς στους ενήλικες. Είμαστε σε μια διαδικασία, έχει οριστεί ο καθηγητής μας ο κ. Γαλανάκης ως συντονιστής για εμβολιασμούς παιδιών στην Κρήτη, μιλήσαμε την Παρασκευή, θα επικοινωνήσουμε και τις επόμενες ημέρες προκειμένου με ασφάλεια να διενεργηθούν οι εμβολιασμοί και να λυθούν οι απορίες των γονέων ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

«Συναγερμός» από τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον

Την ίδια ώρα σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο νησί. Όπως αποκάλυψε το Creta24, πρόκειται για δύο άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στη νέα μετάλλαξη στο νομό Λασιθίου.

Η κα. Μπορμπουδάκη σημείωσε πως έχουν επιτηρηθεί όλες οι ύποπτες θετικές ταυτοποιήσεις, οι άνθρωποι που ταυτοποιούνται θετικοί στον κορωνοϊό και έχουν ιστορικό ταξιδιού και παρακολουθούνται στενά.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Σουρβίνο και τον κ. Ζαούτη, έχουμε στο Λασίθι δύο περιστατικά που είχαν ιχνηλατηθεί και ταυτοποιήθηκαν θετικά στην μετάλλαξη. Ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φορείς που παίρνουν μέρος στην επιχειρησιακή διαχείριση και έχει γίνει ακριβώς ότι πραγματοποιήσαμε στα Χανιά στο πρώτο περιστατικό που βρέθηκε στη χώρα με συνεργασία των πολιτών και των στενών επαφών τους. Αυτό που συνιστούμε για ακόμη μια φορά είναι ψυχραιμία διότι τις μεταλλάξεις τις έχουμε. Είναι κάτι αναμενόμενο ο ιός αυτός, είναι πολύ έξυπνος οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ψύχραιμοι» σημείωσε.

Η κα. Μπορμπουδάκη επεσήμανε πως πρόκειται για δύο περιστατικά που έχουν ιστορικό ταξιδιού και τα στοιχεία των οποίων λαμβάνονται από ανθρώπους του ΕΟΔΥ. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ενημέρωση έγινε αμέσως ακόμη και αν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν συγγενική σχέση. Έχει γίνει η διαδικασία που πρέπει βάσει πρωτοκόλλου, δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία, έχουν ενημερωθεί όλες οι στενές επαφές και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα».

Κλείνοντας, τα δύο περιστατικά έχουν ήπια συμπτωματολογία και όπως ανέφερε η κα. Μπορμπουδάκη δόθηκε η ιατρονοσηλευτική φροντίδα που χρειάστηκε και είναι καλά στην υγεία τους. «Είναι καλά με ήπια συμπτωματολογία, όμως πρέπει να παρέλθει το 14ήμερο που η 10η ημέρα είναι πολύ σημαντική για να μιλήσουμε με ασφάλεια, για την πορεία της υγείας τους».

Πηγή: creta24

Related Articles