ΠΟΥ για την Όμικρον: Εξαπλώνεται ταχύτερα από κάθε άλλη μετάλλαξη

Petite Perle 300×250

Η Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού, δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προεδοποιώντας πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φέρει στα όριά τους τα απροετοίμαστα συστήματα Υγείας. 

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή [του SARS-CoV-2]» επισήμανε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την παραλλαγή Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα» προειδοποίησε.

Ήδη στη Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτερη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 φέτος, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί κατά 83% την τελευταία εβδομάδα, αν και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, όπως έγινε παράλληλα σήμερα γνωστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε, επίσης, ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά» επέμεινε.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν» προσέθεσε.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της [εμβολιαστικής] ανισότητας» υπογράμμισε.

«Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά [εμβολιασμού] μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε.

«Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου» κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ