Βαρδάκης: Άδικη η επιβολή προστίμων για ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης κορωνοϊού

Petite Perle 300×250

Σωκράτης Βαρδάκης: «Άδικη η επιβολή προστίμων σε εργαζόμενους, λόγω αστοχίας με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης κορονοϊού»

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αστοχία με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης Covid – 19, προχώρησαν 26 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, πρόβλημα έχει προκύψει με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης εργαζομένων, στους οποίους πριν την αλλαγή της διάρκειας ισχύος του, από τις 180 στις 90 ημέρες, επιβλήθηκε πρόστιμο αρκετές ημέρες νωρίτερα από τη λήξη του και ενώ εκείνοι είχαν προγραμματίσει, έπειτα από συνεννόηση με τον γιατρό τους και βάσει της συγκεκριμένης ημερομηνίας που αναγραφόταν στο πιστοποιητικό, το ραντεβού της πρώτης δόσης του εμβολίου. 

Οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η ημερομηνία που αναγραφόταν στο πιστοποιητικό νόσησης ήταν 180 ημέρες, όχι από την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ, όπως όριζε ο νόμος, αλλά από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού, η οποία δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ. 

Να σημειωθεί, ότι τη στιγμή που το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν αποδεχόταν πλέον το πιστοποιητικό, η εφαρμογή Covid FREE GR με την οποία γίνεται η επαλήθευση των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού σε καταστήματα και υπηρεσίες, έκανε δεκτά τα πιστοποιητικά νόσησης των εν λόγω εργαζομένων.

Έντονος είναι ο προβληματισμός για την πιθανότητα συνέχισης αυτής της σημαντικής αστοχίας και στα νέα πιστοποιητικά νόσησης που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μετά την έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης για περιορισμό της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες.

Για όλα τα παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς: 

  • Ποια είναι η ημερομηνία αναφοράς για τον καθορισμό της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού νόσησης.
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό να μη συνεχιστεί αυτή η σοβαρή αστοχία στην αναγραφή της ημερομηνίας λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης.
  • Αν προτίθενται να προχωρήσουν σε αλλαγή του τρόπου αναγραφής της ημερομηνίας λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης, έτσι ώστε να αναγράφεται πλέον στο πιστοποιητικό η ημερομηνία λήξης βάσει του οριζόμενου από τον νόμο χρονικού διαστήματος από το πρώτο θετικό τεστ και όχι από την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού.
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εργαζομένους, λόγω της προαναφερόμενης αστοχίας στην αναγραφή της ημερομηνίας λήξης ισχύος του πιστοποιητικού νόσησής τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Σωκράτης Βαρδάκης

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ