Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης: ΔΟΜ και ΠΟΥ εκπέμπουν SOS

Petite Perle 300×250

Η πανδημία έχει κάνει ακόμη πιο ευάλωτους τους μετανάστες καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης, ο αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους μετανάστες. Η πανδημία έχει καταστήσει ακόμα πιο ευάλωτους αυτούς τους ανθρώπους, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από 180 χώρες, οι μετανάστες δεν μπορούν να εμβολιαστούν σε 45 χώρες ενώ σε άλλες 46 δεν είναι ξεκάθαρο. Η ισότιμη υγειονομική πρόσβαση δεν υπάρχει και οι διακρίσεις εναντίον των μεταναστών είναι εκτεταμένες όπως αποδεικνύεται και από τα ρεπορτάζ για την μετάλλαξη όμικρον» λέει η Ζακλίν Γουίκερς, διευθύντρια του ΔΟΜ.

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να εξαλειφθεί ο κορονοϊός, όπως λένε οι επιστήμονες.

«Σήμερα ένας στους 30 ανθρώπους είναι μετανάστης και ένας στους 95 έχει φύγει βιαίως από την πατρίδα του. Με άλλα λόγια ανησυχούμε για περίπου ένας δισεκατομμύριο ανθρώπους, μετανάστες και πρόσφυγες, που πιθανότατα δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας» λέει ο Σαντίνο Σεβερόνι, διευθυντής του προγράμματος υγείας μεταναστών του ΠΟΥ.

Οι δύο οργανισμοί ζητούν συνεχώς από τις κυβερνήσεις να βρουν τον τρόπο ώστε να εμβολιάζονται οι μετανάστες. Λένε πως πρέπει άμεσα να βγουν από τη μέση όλα τα πιθανά εμπόδια, είτε αυτά είναι γραφειοκρατικά είτε έχουν να κάνουν με διακρίσεις και ρατσιστική αντιμετώπιση.

Πηγή: cretalive

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ